Randolph Scott

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
Post Reply
User avatar
Mikko Lahtinen
Voimavaraistunut ituhippi
Voimavaraistunut ituhippi
Posts: 8379
Joined: Tue Sep 23 2008 17:56

Randolph Scott

Post by Mikko Lahtinen »

Vähän aikaa sitten tuli pohdittua, että Randolph Scottille voisi perustaa ketjun, niin nyt tuumasta toimeen. Tänne voi siis naputella suosituksia ja kommentteja miehen tuotantoon liittyen. Lisäksi hyvistä julkaisuista esitettyjä suosituksia otetaan kiitollisena vastaan. Suomilevyjen suhteen tilanne on ilmeisesti valitettavan heikko, mutta pitää selvittää ulkomaisten kiekkojen tilannetta.

Toivottavasti täältä löytyy kirjoittajia, joilla herran tuotanto on paremmin hallussa kuin minulla. Scottin filmografia on kuitenkin sen verran mittava, että hieman hankalaa sen kimppuun on tältä tietopohjalta käydä. Lyhyen lukemisen perusteella Scottin ja Budd Boetticherin yhteistyöt saattaisivat olla hyvä paikka aloittaa seikkailut näillä tasangoilla.

Oma käsitys tällä hetkellä on se, että päätyönsä Scott teki lännenelokuvien parissa, vaikka eivät muutkaan lajityypit täysin vieraiksi jääneet. Olemukseltaan Scott kuitenkin tuntuu sopivan hienosti yksinäisen ratsumiehen osaan, jonka asekäsi toimii tarvittaessa. Lännenelokuvat eniten kiinnostavatkin hänen suhteensa, mutta saa täällä toki muitakin kommentoida.

Peckinpahin ohjaama Ride the High Country on tullut toisessa ketjussa todettua varsin toimivaksi tapaukseksi. Senkin katselusta alkaa olla sen verran aikaa, että uusinta kyllä kiinnostaa. Varsinkin, kun katsomattomat lännenelokuvat ovat käymässä vähiin hyllystä.

Sitten lyhyesti kommentteja vähän aikaa sitten katsellusta Scottin elokuvasta:

Seven Men from Now (1956)

Entisen sheriffin (Randolph Scott) elämä on kääntynyt vähän alamäkeen. Epäonnistuneen poliittisen kampanjan jälkeen ei ollut enää paluuta aiempaan virkaan. Lisäksi rakas vaimo kuolee sivullisena uhrina 20 000 dollarin ryöstön yhteydessä. Niinpä mies lähtee jäljittämään näitä seitsemää ryöstäjää, joita virkavalta ei ole onnistunut tavoittamaan.

Kostoretkellä tulee vastaan nuori pariskunta, joka on päättänyt hylätä kaupunkielämän ja liittyä uudisraivaajien joukkoon. Scott jää sitten auttelemaan vähän osaamatonta kaksikkoa, kun kuitenkin ollaan matkalla samaan suuntaan. Porukkaan tulee mukaan myös Lee Marvinin esittämä lainsuojaton, jonka kanssa Scottin hahmolla on vähemmän miellyttävää yhteistä historiaa.

Mitään erityisen ihmeellisiä koukeroita elokuva ei oikeastaan edes yritä tarjoilla, mutta eipä se toisaalta mikään suoraviivaisin kosto-western ole. Lyhyt runsaan 70 minuutin kesto takaa sen, ettei sen suurempia jaaritteluja lähdetä purkamaan, vaan varsin tiiviistä paketista on kyse.

Kuten jo tuli todettua, niin Scottin filmografia on itselle valitettavan tuntematon. Tässä jo ikääntynyt Scott onnistuu ainakin miellyttämään. Rooli ei ilmeisesti ole mitään sanaseppoa vaatinut, ja vuorosanat ovatkin usein lyhyitä sekä ytimekkäitä. Lisäksi tyyppi on varsin varma otteissaan, eikä selkärankakaan hirveästi taivu retken edetessä. Jäyhä ja vähäsanainen kaveri...kyllähän tällaisia lännenelokuvissa mielellään katselee. Ainakin ennemmin kuin elämäntuskaisia avautujia.

Seven Men from Now edustaa sujuvaa ja taidolla tehtyä perus-westerniä, josta ei hirveästi löydy valitettavaa. Vähän katselin levyltä löytyviä bonuksia, ja niiden perusteella ohjaaja olisi halunnut, että elokuvan alkulaulu olisi poistettu uudelleenjulkaisun yhteydessä. Sen voisi tosiaan listata elokuvan heikoimpiin puoliin, mutta ei sekään mitenkään ratkaisevasti tunnelmaa latista. Hyvää menoa ja Scott on mies paikallaan. Varsin hyvä western-viihdyke, jota voi suositella ainakin amerikkalaisten lännenelokuvien ystäville. Jos Scottin tuotannosta löytyy enemmänkin tällaisia, niin varsin mukavia hetkiä on luvassa.
"In the eyes of a ranger, the unsuspecting stranger, had better know the truth of wrong from right.
'Cause the eyes of a ranger are upon you, any wrong you do, he's gonna see.
When you're in Texas, look behind you, 'cause that's where the rangers gonna be."
Post Reply