Jet Li

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5833
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Jet Li

Post by Tina DeMona »

Tulipa uusittua Romeo Must Die (2000) ensi kertaa sitten kuranttisuusvuosiensa.
https://www.imdb.com/title/tt0165929/reference

Ei näy hirveästi arvostetun kyseistä leffaa täällä päin; minustahan tämä oli paljon parempi mitä muistinkaan. Toki hyvin vahvasti oman aikansa tuotos: ysäricool on tuskin koskaan ollut näin vahvana läsnä missään koskaan. Kyllä tuli sen yhden kohtauksen jälkeen ikävä esimerkiksi levykauppaa, mihin voi vaan törmätä missä tahansa ostarissa johon ikinä sattuu eksymään. Mutta nostalgian ohellakin jotenkin kummallisia asioita kivaan kehykseen ja ihan jopa oikeasti toimivaan tarinaan yhdistelevä paketti sitten jotenkin veti mukaansa varsin veikeästi.

Joo, eli klassista Shakespeare -ideaahan tässä varioidaan, taas vähemmän yllättävästi rikollisjärjestöjen kesken. Mustien gangstatouhut ja aasialaiset hienostorikollisuudet kuitenkin muodostavat varsin toimivan kontrastin, etenkin kuin överiksi ja tietyllä tapaa sarjakuvamaiseksi tuotokseksi hahmoja ja näiden keskinäisiä suhteita on jopa mietitty yllättävän pitkällekin. Se nyt on tietysti aika hassua että molemmilla päähenkilöillä on juuri veli kuollut / kuoleva perheiden kahnauksien takia mutta mitäpä pienistä.

Jet Li siis tosiaan pääosassa ja on ihan varsin symppiksen oloinen kaveri. Ikinä en mikään hirveä Li-fani ole ollut (en ole hänen todennäköisesti parempaan Hong Kong -tuotantoonsa tutustunut ollenkaan) mutta ihan kivasti tässä toimi kuitenkin. Naispääosassa sitten ikävän nuorena kuollut Aaliyah joka on kyllä Tarzanin iltahuudolta kuulostavasta taiteilijanimestään huolimatta varsin viehko ja ihan vieläpä oikeasti näytteleväkin tapaus. Vitusti parempi leffa tämä ainakin oli kuin se surkea vampyyrikeikistely Queen of the Damned. Ohjauksesta vastaa enemmän kai kuvaajana muistettu Andrzej Bartkowiak - tai jos joku hänet siitä DooM -pyllistyksestä haluaa muistaa, niin niin tehköön.

Toimintakohtaukset ovat toki melkoista wire-futa mutta kuitenkin todella nokkelia ja hienosti ympäristönsä huomioonottavia. Esimerkiksi se kohtaus jossa Li ei voi kunniakoodinsa takia lyödä naista joten joutuu käyttämään naispääosaa potkunukkenaan oli jo ideana melko hulvaton. Huumori on muutenkin elokuvassa myös vahvasti mukana mutta minulle kyllä ihan toimi sopivan ääliömäinen meno. Se suulas läski pahiskin oli juuri sellainen hyvä töhö mutta kusipäinen tomppeli minkä nolaaminen ympäri leffaa on aina hauskaa. Sen sijaan se ehkä typerin ja kauheimman näköinen juttu olivat nämä CGI-hommat jossa Riki-Oh -tyyliin mukamas mennään tyypin sisälle kun siltä murtuu joku luu tai jotain muuta.

Eli ihan jees. Ei nyt ehkä juuri martial arts -tuotoksena mikään uskomaton ihmeellisyys mutta omaa aikaansa heijastelevana, omintakeisena rikosjuonitteluna varsin OK. Musiikki on aika pitkälti räppiä mutta sekään ei vielä tuolloin ollut ihan niin kamalaa. Tosin, nämä Aaliyahin esittämät numerot olivat kyllä melko hirveitä - niitä sai vielä halutessaan ihmetellä DVD:ltä löytyvistä musiikkivideoista. Paljon paskempiakin leffoja on kuitenkin tehty - ja tehdään - jatkuvalla syötöllä joten eipä siinä.
--- Amal shufar, at rrug ---
User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5238
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Jet Li

Post by aTomiK »

Romeo Must Die kelpasi itsellenikin ihan hyvin silloin, kun se kiekolle täällä tuli. Täytyypä uusia jossain välissä.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."
Post Reply