Life On Mars

Keskustelua elokuvien tv-esityksistä ja mielenkiintoisista ohjelmista. Myös vinkit katsomisen arvoisista ohjelmista ovat enemmän kuin toivottavia.
Post Reply
User avatar
gintonic
Antisemitistinen alkoholisti
Antisemitistinen alkoholisti
Posts: 2892
Joined: Mon Mar 17 2008 17:57
Location: Savonlinna

Life On Mars

Post by gintonic »

Tulipa nyt sit eilen tuo eka jakso katseltua etukäteen paljon hypetystä saaneesta brittisarjasta ja kyllä ainakin meikälle kolahti aika kovaa!
Hienosti toteutettua -70-luvun ilmapiiriä ja todella cool soundtrack taustalla....Toimii!
Ja kun pääosassa vielä John Simm, jonka työskentelystä olen pitänyt aina Human Traffic-leffasta alkaen, niin eipä lopputulos voi kovin pieleen mennä.

Mielipiteitä?
User avatar
kantora
kokelas
kokelas
Posts: 30
Joined: Sun May 11 2008 11:10

Re: Life On Mars

Post by kantora »

Yksi parhaista ja originaaleimmista poliisidraamoista, mitä briteistä on tullut.

Jotenkin vaan tässä kolahtaa kaikki kohdalleen: Tyypit, 70-luvun henki ja varsinkin musa.

Kaikki 2 kautta on tullut jo kahlattua ja täytyy sanoa että iski lujaa viimeiseen jaksoon saakka.

Myös sarjan lopetus oli mielestäni hyvä vaikka se jakaakin ehkä mielipiteitä.

myös jatkis "Ashes To Ashes" ykköskausi on viimeistä kahta jaksoa vaille katsastettu.

Kyllähän sekin puree, muttei enää niin kovaa kuin LOM. Jotenkin on paras puhti jäänyt 70-luvulle.

Genestä ja pojista on tullut hampaattomia karikatyyrejä itsestään, cortina on vaihtunut audi quattroon, eikä kasarimusakaan toimi niin hyvin.

Kyllä tämä silti torppaa yli 90% jenkkisarjoista.
D'OH!
User avatar
gintonic
Antisemitistinen alkoholisti
Antisemitistinen alkoholisti
Posts: 2892
Joined: Mon Mar 17 2008 17:57
Location: Savonlinna

Re: Life On Mars

Post by gintonic »

No nyt ne jo tekee jenkeissä tästäkin heille päivitetyn versionsa....

http://www.youtube.com/watch?v=1GBHvkoDnOE


vitun tyhmä kansakunta.
User avatar
gintonic
Antisemitistinen alkoholisti
Antisemitistinen alkoholisti
Posts: 2892
Joined: Mon Mar 17 2008 17:57
Location: Savonlinna

Re: Life On Mars

Post by gintonic »

No nyt tuli sitten viimeinen jakso nähtyä kun sarja saapui Subilla päätepisteeseen....

Ja olipa aikamoinen lopetus! Olo on kyllä vieläkin että " Mitä vittua?!?"
Twistiä toisensa perään ja kun lopputunnari alkaa niin tuntuu kuin olisi saanut lekasta päähän.

Tätä sarjaa ei voi kehua tarpeeksi. Yksi hienoimmista ja koukuttavimmista sarjoista ikinä.
Pakkohan tämä on ostoslistalle laittaa....

:up:
User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5833
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Life On Mars

Post by Tina DeMona »

Soveliaasti herätetään menneisyyden ketju sarjasta joka herättelee menneisyyttä useammallakin tavalla. Uusin Life on Marsin ekan tuotantokauden.


Olen viimeiksi nähnyt tämän kai niihin aikoihin kun se suomen televisiosta tuli - eli silloin kun tätä threadia on alun pitäen riipusteltu. Tuohon aikaan minä vielä nauhoittelin ohjelmia vanhoille, kuluneille VHS-kaseteille jolle sitten näitäkin jaksoja päätyili. Nyt on sitten oikein tällainen hieno brittiboksi missä paljon bonusmateriaaleja sekä molemmat tuotantokaudet - aionpa katsoa sen kakkosenkin tässä jahka jaksan.

Life on Mars oli kyllä monellakin tavalla erinomainen sarja ja vieläpä varsin vallankumouksellinenkin. Paitsi että sen gimmikki nykyaikaisesta poliisista 70-luvulla on varsin hauska se myös ottaa tuon periodikuvauksen vakavissaan minkä arvelen sittemmin johtaneen useisiin muihin BBC:n laadukkaisiin, muihin vuosikymmeniin sijoittuviin poliisisarjoihin (ne joista itse olen tykkäillyt: Endeavour, George Gently, se joku 50-luvun homma niistä ekoista naispoliiseista...). Parasta kaikessa on kuitenkin että sarjan kirjoitus, kuvaus ja näyttely ovat kuitenkin kaikki huippuluokkaa: dialogi on todella terävää ja eläväistä, hahmot hyvin mieleenpainuvia ja mainioita ja homma näyttää hyvältä eritoten varmasti kohtuupienen budjettinsa huomioonottaen.

Hienoa on myös se kuinka sarja pyrkii käyttämään käsittelemästään vuosikymmenestä kaikki muistettavimmat ja historian siiville jääneimmät puolet mutta sillä lailla insidentaalisesti, osana omaa maailmaansa. Erityisesti jaksot 3-5 (hitto kun näillä ei ole nimiä) olivat erittäin laadukkaita tarttuen selalisiin aiheisiin kuin poliisikorruptio, jalkapallohuliganismi ja työväenluokan nousu. Jutuista uupuu kaikki "hei nyt niillä on kaikilla tosi isot afrot päässä" -perseily ja muu överiksi vedetty Austin Powers -touhu. Sittenhän muuten huumoria käytetään erittäinkin loistavasti ja sarja on myös todella hauska vaikka sisältää myös tummempia sävyjä. Toki 70-luku on yleensä hyvin kiehtovaa aikaa joten kai sekin auttaa. Erityisesti ajanjakson musiikki loistaa sarjassa - onhan se nimettykin yhden ehkä maailmanhistorian parhaimman biisin mukaan. Tätäkään ei sitten kuitenkaan spämmätty muna pystyssä joka väliin vaan se esiintyy vain ensimmäisessä ja viimeisessä jaksossa todella oleellisilla hetkillä. Myös sarjan oma score on varsin hyvä ja itse asiassa kovinkin moderni tuottaen kivan vastapainon lennokkaalle periodirokille.

Se kyllä täytyy, ja erityisesti näin uusintakatselun yhteydessä, tunnustaa että eihän se sarjan perimmäinen mysteeri juuri jaksa kiinnostaa. Ei kyllä ihan kauheasti silloinkaan kun tämä ensi kertaa tuli katsottua. Tarkoitan siis sitä mukamas kutkuttavaa kysymystä siitä, että onko se Sam siellä menneisyydessä oikeasti vai onko se koomassa ja kuvittelee kaiken vai mitä. Kun kyllä tuon vastaus nyt on aika ilmiselvä ihan alusta saakka ja sarja antaa viitteitäkin tasan tarkkaan siitä yhdestä vaihtoehdosta. Lisäksi sillä ole mitään väliäkään kun sellainen se hahmon ympäristö nyt on ja metaforallisia tarinoita ne kaikki kuitenkin ovat. Usein nämä "Sam kuulee äitinsä äänet hajonneesta puhelimesta" yms. hämyilyt onnistuvatkin vain harhauttamaan muuten todella vängistä rikostarinoista joiden sydämessä on kuitenkin vain kahdesta eri kulttuurista peräisin olevien poliisimiesten yhteentörmäys. Toisaalta kauden viimeisessä jaksossa Sam päätyy varsin mainiosti tekemisiin oman menneisyytensä kanssa mikä toimi sitten taas minulle todella hyvin.

Edelleenkin varsin hyvä sarja ja varmasti jonkinlainen suunnannäyttäjä siinä miten näitä telkkuasioita voi tehdä vähän laadukkaammin ja ajatuksen kanssa. Pitää tosiaan laittaa tuo toinen kausi vielä katseluun ja horista siitä lisää sittemmin.
--- Amal shufar, at rrug ---
User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5833
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Life On Mars

Post by Tina DeMona »

Katsoin sitten työvuorojen jälkeen rättiväsyneenä loppuun myös Life on Marsin kakkoskauden ja sikäli koko hässäkän.

Kyllähän tämä edelleen erittäin laadukkailla linjoilla kulkee tosin ihan yhtä paljoa ei vakuuttanut kuin eka kausi. Sitä turhaa nykyaikamöykkyilyä missä John Simm tuijottelee radiota tai televisiota ja sitten sieltä kuuluu "Sam...? Saaam...? Sa-aam? You want some spam, Sam? Saaaaaaaaaaaa-aaaaaam...?" oli ihan riittävästi ja erityisesti tuo eka jakso oli melkein pelkästään juuri tätä. Olen ehkä pienessä vähemmistössä mutta mielestäni tämä on edelleen ja on aina ollutkin sarjan vähiten kiinnostavaa antia. Tosin viimeinen jakso kyllä kääntää koko höskän kivaksi paketiksi ja onnistuu luomaan järjellisen ratkaisun ja tyydyttävän lopun näinkin kummalle konseptille.

Ja jos kokonaisuus ei ollut ihan ykköskauden veroinen, kyllä sitten taas hienoimmat hetket ja jaksot olivat vielä senkin huippuja korkeammat. Parinvaihtopiireihin sijoittuva undercover-homma (4), heroiinia ja rotuennakkoluuloja sisältävä tapaus (5) sekä erityisesti kauden toiseksi viimeinen jakso, 6, jossa Gene Hunt (loistelias Philip Glenister) joutuu itse poliisiajojahdin kohteeksi murhasta epäiltynä ovat eittämättä sarjan vahvinta osaamista. On vauhtia ja vaarallisia tilanteita, läppä lentää hauskasti, huvittavia tapahtumia seuraa ja yllättävän synkeisiin, järjellisesti toteutettuihinkin vesiin silti mennään.

Toki sitten kun meillä on tässä tällainen vallankumouksellisen omaperäinen ja täysin omilla ehdoillaan tehty sarja, eihän mikään voi olla luontevampaa kuin keksiä sille jatko-osa jossa ovat täysin samat juonenkäänteet melkeinpä kohtaus kohtaukselta ja ainut mikä vaihtuu on päähenkilön sukupuoli ynnä vuosikymmen. Voi tsiisus että vihasin sitä Ashes to Ashes -sarjaa. Nämä periodipoliisihahmommekin ovat kuin jotain aivovammaisia pilakuvia toisistaan ja koko homma tuntuu koostuvan juuri sellaisista "ehhehee, katsokaa kuinka paljon Kummeleita 80-lukulaisuuksia saadaan kylvettyä samaan kuvaan samaan aikaan" -perseilyyn mihin Life on Mars ei juuri kiitettävästi syyllistynyt. Paljon mieluummin, jos jotain jatkoa nyt on pakko keksiä, olisinkin vain seuraillut Gene Huntin ynnä muiden Manchesterin parhaiden toilailuja ihan vaikka puhtaasti siellä 80-luvullansa ja sitten vaan luonut sille jonkun uuden, ihan tavallisen vastakohdan näkökulmahahmoksi. Kyllähän 80-luvulla jo poliisityökin oli kehittynyt valtaisasti joten ei olisi ollut edes kaukaahaettuakaan. Mutta ei, pitäähän se olla se kooma siellä ja se että joku isä huutaa jonain pellenä jotain "toin sinulle viinirypäleitä, parane pian, yhyy" -juttuja jonkun radiopuhelimen kautta jotta juuri ne kaikki alkuperäisessä osoitetut mielikuvituksen rippeetkin pystytään vetämään toaletista alas niin nopeasti ja tehokkaasti kuin mahdollista.

Jenkkien remakeakaan en ole nähnyt koska... öh, miksi olisin. Tässä juurikin lumoaa se brittiläisyys ja se tietty saarivaltakunnan takapajuisuus minkä en vain näe jenkkeihin siirrettynä toimivan alkuunkaan. Vaikka Harvey Keitel onkin kyllä yleensä hyvä. Mutta jos tahtoo nähdä Keitelin meuhkaamassa villinä poliisina voi aina katsoa vaan Bad Liutenantin ja se on siinä se. Siihen mitään jenkkien pullamössöyleisölle tuotettuja halpakopioita tarvita.


Alkuperäinen sarja on kuitenkin edelleen varsin katsomisen arvoinen ja mainio. Laadukasta työtä ja hyvää periodikuvausta oikeasti kiinnostavilla hahmoilla ynnä poliisiproseduurilla varustettuna. Hyvä myös että tajusivat lopettaa (siis tämän alkuperäisen!) ajoissa ennenkuin tämäkin olisi luisunut sinne Ashes to Ashesin kakkamereen.
--- Amal shufar, at rrug ---
Post Reply