Tom Cruise

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Exterminator wrote:Image
Mission: Impossible - Fallout :star: :star: :star: :star: :puoli:
https://www.imdb.com/title/tt4912910/?p ... =hm_cht_t0
Kovaa kyytiä mennään Tompan uusimmassa, kuten jokainen sarjaa seurannut jo arvasikin. Terroristiryhmä nimeltä apostolit havittelee muutamaa plutoniumsatsia, koska niillä saadaan rakennettua viimeisen päälle tehokkaita pommeja. Tomppa tiimeineen tuumaa, että ei se nyt oikein käy. Mutkia juonessa toki piisaa vaikka miten (en yritäkään purkaa tässä) ja hyvä niin, sillä toimintakohtaukset ovat jälleen massiivisia, näyttäviä & intensiiviä, joten jotkut muut saattaisivat helposti luottaa siihen, että ne kyllä riittävät. McQuarrie on kuitenkin erittäin kyvykäs kynäniekka, jota eivät aidan matalimmat kohdat kiinnosta. Mielenkiintoista, että mies on vasta neljä elokuvaa ohjannut ja kolme niistä ovat Tomppaa, mutta ainakin tässä yhteydessä hyvää jälkeä syntyy. Haluaisin nimittäin tavata sen henkilön, joka Falloutia katsellessa onnistuu pitkästymään.

Tiedossa on mm. tiukkoja matseja, joista yhtäkin IMDb tiesi kertoa kuvattaneen yli 4 viikkoa (huolellisuutta, tykkään), kaahausta väärään suuntaan Pariisin liikenteessä, lentokoneesta hyppäämistä, Lontoon katoilla juoksentelua ja helikopterilla lähes kamikaze-tyyliin lentelyä. Kirsikka kakussa tietenkin on se, että hurjapää-Tomppa (ainakin ymmärtääkseni) toteutti nämä kaikki ihan oikeasti. Nilkkahan tuolla Lontoossakin meni ja se otto kuulemma jätettiin elokuvaan. Pitää jo tuon takia nähdä uudestaan. Huumoria ei ole ylettömän paljon, mutta ne muutamat jutut olivatkin sitten hauskoja. Ja pohjustamiseen voisi sanoa käytettäneen valtava määrä resursseja, eli mitään ärsyttäviä irtohuulia ei ole tiedossa.

Äijistä mukana ovat tietenkin luottomiehet Rhames ja Pegg, sekä mieluisana yllätyksenä Henry "Teris" Cavill, joka vetää tässä oikeasti tosi hyvin. Rebecca Ferguson palaa rooliinsa edustamaan kauniimpaa sukupuolta ja sehän sopii minulle. Ehdottoman jees ovat niin ikään tomerat tulokkaat Angela Bassett ja Vanessa Kirby, joista jälkimmäistä sillä silmälläkin ihan mielellään katseli.

Joo, olihan tämä hyvin pitkälti täydellinen viihde-elämys. Tomppa on ilmoittanut lisääkin tulevan, jos Fallout menestyy. Ainakin siihen on kaikki mahdollisuudet olemassa.

Jerpan muuten ehkä kannattaisi alkaa käymään Kuopiossa elokuvissa, kun en ainuttakaan niistä luetelluista ongelmista kohdannut :nerd:
Fallout tsekkailtu ja annan :star: :star: :star: :star: eli ei ihan tavoittanut Rogue Nationin kompaktia lähes täydellisyyttä mutta oikein hyvä oli silti.

Juonellisestihan tässä kudottiin vanhoja lankoja umpeen, kun mm. pahis Lane Solomonin ja Ethanin exä Julian saagat saadaan päätökseen.
Fergusonin esittämä Ilsa Faust oli mukana mutta ei tällä kertaa niin säväyttänyt ja ehkä juuri siksi, kun tuo Monaghanin Julia oli siinä viemässä Ethanin huomiota.
Uusi kasvo Vanessa Kirby White Widowina olikin sitten mielenkiintoisempi tapaus eli ehkä näille agenteille vaan pitää etsiä aina uusi hempukka jokaiseen leffaan jotta katsoja on tyytyväinen :LOL4:

Pegg ja Rhames edelleen erittäin hyviä ja kuten Exterminator totesi, Cavill hoiti hommansa mahtavasti. Bassett on tiukka CIA muija ja Baldwin edelleen kova.

Toimintaa riitti taas ja HALO hyppy oli ihan huikea pätkä. Samaa voi sanoa kaikesta Pariisissa tapahtuvasta ja lopun helikopteri touhusta.
Tomppa oli sitten parin vuoden aikana hanskannut kaikki tuonkin vehkeen salat ja lenteli kuin ammattilainen. Kunpa itsellä olisi edes 10% kaverin innosta opetella uusia asioita.
Ainakin yhden vedätyksen hoksasin heti ja olin itseeni todella tyytyväinen eli kyllä tämän sarjan jujut alkaa olla aina vain paremmin hallussa :upeeta2:

Jepulis, seuraava osa saapuu teattereihin kesällä 2021 mihin tuntuu olevan julmetun pitkä matka mutta jonka jälkeenpäin huomaa kuluneen silmänräpäyksessä.
Sitä odotellessa katselen varmasti jotain Tompan tuotoksia eli muutama uusinta ja onhan noita kokonaan näkemättömiäkin kertynyt.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Image
The Last Samurai (Viimeinen samurai) :star: :star: :star: :puoli:
https://www.imdb.com/title/tt0325710/?r ... f_=nv_sr_1
Tomppa on tällä kertaa Nathan Algren, 1800-luvun lopussa palvellut viinaanmenevä jenkkikapteeni, joka palkattiin Japaniin kouluttamaan sikäläistä armeijaa. Kapinallisia vastaan tarvittaisiin tappotaitoja. Sitten käykin niin, että nämä yhyttävät Algrenin joukkoineen ja verenlentoleikiksihän se menee. Kapteenimme jää Katsumoton (Ken Watanabe) johtaman kapinallisryhmän vangiksi, tai ei aivan yksiselitteisesti noinkaan, sillä tiedossa on japsikielen oppimista, kamppailureeniä ja jopa lämpeneviä välejä Algrenin tappaman Katsumoton veljen vaimon kanssa. Lopullinen yhteenotto armeijan ja kapinallisten kesken on väistämättä edessä, mutta onko myös Algren mukana ja kummalla puolella?

Jonkin matkaa tämä tuntui jäävän sellaiselle positiivisen gereerisyyden tasolle. Että ihan hienoa, visuaalisesti komeaa kamaa, ei siinä mitään. Hiljalleen 2,5-tuntinen elokuva kuitenkin kasvoi yhä vaikuttavammaksi ja lopussa innostus olikin jo korkealla. Verisen historiallisen spektaakkelin ollessa kyseessä voidaan kenties paremman vertauksen puutteessa puhua Tompan omasta Braveheartista, vaikka tähti toki onkin jättänyt ohjausvastuun riittävän taitavalle Edward Zwickille.

Tämä ei ollut suosikkiroolini Tompalta, koin jopa sellaista hukassa olemisen tunnetta jossain kohdissa. Vika voi olla tietysti katsojassakin ja kunnioitan toisaalta paljon miehen paneutumista osaansa - japania ja miekkailua oli opeteltu ajan kanssa. Eikä Tompalta toista tällaista elokuvaa taida löytyä, joten erinomaisesti VS monipuolistaa filmografiaansa entisestään. Samurait ovat lisäksi aiheena sellainen, mistä en kyllästymiseen asti ole rainoja pyöritellyt. Kriitikko moitti liiallisesta pituudesta, minua se ei häirinnyt käytännössä lainkaan.

Watanabe puolestaan näkyy napanneen jopa Oscar-ehdokkuuden sivuroolistaan ja mikäs siinä, minäkin tykkäsin.

Tompan ylivoimaisesti väkivaltaisin elokuva on jälleen yksi onnistuminen kadehdittavan laadukkaalla uralla.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
speKtacle
Kultaloota
Kultaloota
Posts: 1265
Joined: Thu Aug 14 2008 0:05

Re: Tom Cruise

Post by speKtacle »

Militäärifantasia is bäk!


User avatar
rautapuoli
Sinanjun mestari
Sinanjun mestari
Posts: 3548
Joined: Mon Apr 07 2008 17:57

Re: Tom Cruise

Post by rautapuoli »

^
Oli kyllä hulppein ja innostavin traileri hetkeen. Ei toi leffa kiinnostanu aiemmin pätkääkään, mutta traileri muutti nuivan suhtautumiseni täysin. Kattonu ton nyt jotain kymmenen kertaa ja varmasti vielä lukuisia kertoja. Oispa itse leffakin vähintään ok.
Saab 900
Built as a Merc, safe as a Volvo, and so much cooler than a BMW.

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Kyllä tuo lupaavalta näyttää ja Kosinski ohjasi Tomppaa jo kerran onnistuneesti Oblivionissa, ehkäpä nytkin.

Mälsä homma vaan, että julkaisu vasta ensi vuonna.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Image
Magnolia :star: :star: :star: :star: -
https://www.imdb.com/title/tt0175880/?ref_=nv_sr_srsg_0
Tomppa ei tietenkään tässä vedä pääosaa, onpahan kuitenkin tähdistä ylivoimaisesti isoin nimi, joten käytetään tätä ketjua.

Andersonin elokuvassa parinkymmenen vuoden takaa on työmaata, tämähän kestää kolmisen tuntia. Usean ihmisen toisiinsa kytkeytyviä tarinoita seurataan vuorotellen. Tomppa esittää kunnon sonnia ja machomiestä Frank Mackeytä, joka opettaa evoluutiossa perässä tuleville pillunsaannin jaloa taitoa. Philip Seymour Hoffmanin hahmo toimii Mackeyn kuolevan isän sairaanhoitajana ja yrittää toteuttaa tämän toiveen tavata vielä poikansa. Julianne Moore on saman vanhuksen tuleva leski. Muissa tarinoissa syöpään sairastuneen tv-visan juontajan narkkaritytär (Melora Walters) alkaa tapailla poliisia (John C. Reilly) ja William H. Macy nyhveröi epäonnisesti omassa jutussaan, kuinkas muuten.

Tomppa heittäytyy Mackeyn nahkoihin erinomaisesti ja antaa intensiivisen suorituksen, yhden parhaistaan. Hoffmanin luonnollisesta työskentelystä nautin jälleen kerran kovin paljon ja Big Lebowski -kollega Moore ilahdutti tässäkin, ainahan tuo.

Suosikkini tarinoista oli silti Reillyn ja Waltersin epätodennäköinen romanssi. Tässä oli sellaista herttaisuutta kahden hyvin erilaisen yksilön välillä, josta pidän. Pisti kyllä ihmettelemään katsellessa, että kukas tämä typy oikeastaan on? En muista Waltersin nimeä edes kuulleeni koskaan ja on tässä suht isossa osassa kuitenkin, hmm.

Macyn osuudesta ei oikein nyt tuntunut jäävän käteen paljoakaan ja oliko sen pikkupojan kusihätineen funktio jotenkin nyt tärkeämpi kuin tajusin... jaa-a. Yritän kai sanoa, että kenties tämä olisi ollut hieman lyhyempänä vielä kovempi. Samalle kannalle kerrotaan Andersoninkin taipuneen sittemmin.

Lopputekstien aikana soimaan alkanut biisi kuulosti hyvältä ja tuttu ääni paljastui Aimee Mannin lauleskeluksi. Oli tehnyt koko levyllisen musiikkia tähän. Soundtrack olisi varmasti fiksu hankinta.

Milloinkahan olinkaan tämän reiskana hankkinut, kun luulin omistavani vain dvd:n.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Exterminator wrote:
Sun Jun 03 2012 6:15
Cocktail :star: :star: :star:
http://www.imdb.com/title/tt0094889/
Tuskin tällä Tompan inhoajia faneiksi käännytetään, mutta oivallista viihdettähän tämäkin on. Tomppa nuorena ja kunnianhimoisena yrittäjänalkuna, joka rahaa tarvitsevana opiskelijana kokeilee siipiään baarimikkona. Ja vähitellenhän se homma alkaa luistaa. Kelju bisneskumppani, rajoitettu määrä tunteja per päivä ja naiset pitävät sitten huolen siitä, että homma ei mene liian ruusuiseksi.

Baarikohtauksissa on hyvä meininki ja näppäriä pullotemppuja a'la Cruise & Brown, jotka pelaavat muutenkin hyvin yhteen. Löytyy myös muutama nasevan humoristinen kohtaus ja yläosaton Elisabeth Shue, tosin valitettavasti vain takaapäin kuvattuna. Cruisen ja Shuen romanssi nyt oli ehkä kliseinen, mutta ei tuosta isompaa miinusta huvita antaa.

Ei mitään elämää suurempaa, hyvä viihdepaketti silti. Eikä ole ainakaan itse baarin pitämisestä/perustamisesta tullut liian montaa elokuvaa nähtyä.
Image

Tuli Cocktail uusittua ja kyllä minäkin tästä juppitarinasta ainakin tuon 3/5 edestä pidän. Ehkä ne lopun käänteet meni jo hiukan liian pitkälle mutta suurin osa leffasta on viihtyisää menoa ja sanailua.

Cruiser on hyvässä vauhdissa ja kemiat Bryan Brownin kanssa toimii, oikein rokkaava baarimikkokaksikko. Tomppa pääsee peuhaamaan Gina Gershonin, Elisabeth Shuen sekä Lisa Banesin kanssa joten kivaa on varmasti ollut. Kelly Lynch on lisäksi todella kuuma Brownin vaimona.

Leffahan perustuu omaelämäkerralliseen tekstiin jota piti muuttaa huomattavasti viihteellisemmäksi ja esim. Mauricen Jarren score vaihtui J. Peter Robinsonin kovempaan biittiin.
Cocktail oli huippusuosittu takoen 170 milliä mutta kriitikot haukkuivat ja se sai kaksi Razzieta. Varmaan kiva voittaa Golden Raspberry tekstistä jota on joutunut pakosta muuttamaan studioiden painostuksesta...

Image
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Image

Suuret setelit (The Color of Money, 1986) 3,5/5
https://www.imdb.com/title/tt0090863/

Martin Scorsesen perushyvin tehty biljardidraama tämä mutta tarina ei valitettavasti missään vaiheessa ime ihan täysillä mukaansa.

Elokuva on eräänlainen jatko-osa vuoden 1961 Suurkaupungin hait - The Hustler filmille missä Paul Newman paukutti palloja pussiin Fast Eddie Felsonina.
Nyt mies tyytyy rahoittamaan nuorempia ja tarkoituksena on huijata rahat pois biljardisalien keppimiehiltä monella eri tavalla koska Felson osaa lukea ihmisten ilmeet ja eleet.
Julian (John Turturro) vaihtuu pian uuteen säihkyvään suojattiin Vincentiin (Cruiser) jolla on tyttöystävä/managerina Carmen (Mary Elizabeth Mastrantonio).

Kolmikko lähtee loskaisesta Chicagosta kuuden viikon matkalle tarkoituksena kerätä pikkusaleilta rahat pois ennen ysipallo kisoja Atlantic Cityssä.
Vincent ei kuitenkaan vielä tunnin kohdilla ole oppinut huijaamisen saloja joten Felson turhautuu heppuun ja alkaa pelaamaan jälleen itse joten kolmikko hajoaa.
Tässä vaiheessa aletaan seurata Felsonin nousua uudelleen huipulle jonka jälkeen pari tietysti kohtaa Atlantic Cityssä kisojen neljännellä kierroksella.

Mainio leffa siis kyseessä mutta ei Scorsesen parhaimmistoa, alkupuoli polkee turhan pitkään ikäänkuin paikallaan.
Cast tekee kuitenkin hyvää työtä ja pallo uppoaa nätisti pussiin. Cruise oli ostanut pöydän harjoittelua varten ja suoritti yhtä lukuunottamatta kaikki leffassa nähtävät lyönnit itse.
Newmanilla oli taidot vielä hyvässä muistissa mutta, että mies sai tästä suorituksesta Oscarin? Enpä tiedä. Ainakin Bob Hoskins Mona Lisasta ja James Woods Salvadorista olisi menneet minun kirjoissa edelle.

Soundtrackilla soi pätevää uutta sekä vanhaa musaa ja sivurooleissa esiintyvät mm. Helen Shaver, Iggy Pop, Bill Cobbs sekä Forest Whitaker.
Tämäkin oli muuten Touchstonen filmi, onpa näitä nyt sattunut monta lyhyen ajan sisään. Suuret setelit takoi 13 millin panoksella perusmukavat reilut 50 miljoonaa taalaa.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Image

Maailmojen sota (War of the Worlds, 2005) 4/5
https://www.imdb.com/title/tt0407304/

Sitten Spielbergin remake ja kyllähän tämä oli viihtyisää alien invaasiota.

Varsinkin alkupuoli pelittää, kun luodaan pohjustukset, tripodit nousee maan alta ja alkaa välitömästi kylvää tuhoa.
Tom Cruisen hahmosta on tehty työväenluokan heppu jolla ei ole mennyt exän kanssa ihan putkeen eikä lapsetkaan ole juuri kiinnostaneet.
Kiva nähdä cruiserilta välillä tällaistakin hahmoa vaikka ei mies nyt kuitenkaan mitään kovin erikoista leffasta tarjoile.

Porukkaa pannaan isolla kädellä päiviltä ja meno on sopivan synkkää mitä vielä tukee John Williamsin yllättävän alakuloinen score.
Tykkäsin lentokone pihalla hetkestä vaikka PG-13 leffassa ei ruumiita saanut esittää mutta niitä olikin sitten siinä jokikohtauksessa mikä oli melko hyytävä.
Pako jatkuu kunnes piiloudutaan Tim Robbinsin kanssa erään talon kellariin. Tämä kohtaus on hieman liian pitkä ja vaikka siinä onkin ne tutkijarobotti ja alien kohtaamiset niin ei ne kovin piinaavia olleet.
Lopputaistelu olisi saanut olla eeppisempi ja varmaan on tuhannet katsojat Boston kohtauksessa sanoneet "eiiiii!!!" ja heti perään "no, tää on Spielberg leffa".

Efektit näyttää ihan hyviltä mutta onhan nekin kehittyneet vielä huimasti näistä päivistä. Leffahan kuvattiin melkoisella kiirellä ja siihen nähden jälki on kyllä hyvää.
War of the Worlds takoi maailmanlajuisesti yli 600 miljoonaa joten kaikki on taas olleet tyytyväisiä.

Ekstroista löytyi kivaa making-of kamaa ja saivathan 50-luvun filmin tähdet Gene Barry sekä Ann Robinson pienet cameot tässä. Olisi mukava nähdä joskus se 80-luvun lopun tv-sarjakin mikä julkaistiin täällä viidellä kasetilla. Tinalla taisi olla jotain näistä.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

^ Vain kerran nähty, uusinta olisi jo paikallaan. Ehkä pyöräytän samalla kaikki Tompat sitten, kunhan saa aikaan. Ikävä juttu tämän kohdalla olivat ne Tompan hulluttelut, kun olisi pitänyt olla särmempi ja markkinoida elokuvaa. Siinä paloi silta loistavaan ohjaajaan, eikä yhteistyötä sittemmin ole tehty. Sääli.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Wikissä oli jotain tuosta Spielberg/Cruise suhteen happanemisesta eli Tomppa oli ilmeisesti sekoillut jotain Oprahissa ja skientologit oli mustamaalanneet Stevenin Tompalle suosittelemaa lääkäriä.
Ei oikein tarkkaa kuvaa saa vielä noista jutuista mutta kai se sitten niin vakavaa oli, että välit meni poikki. Kiekon ekstroissa oltiin vielä ihan parhaita kavereita.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Tuota Tompan sekoilua Oprahissa ei kai ole vaikea googletella. Mies pomppii sohvalla ja on innoissaan avioliitostaan Holmesin kanssa tjms.

Youtubesta löytyy jos haluaa myötähäpeillä.

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4901
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Tom Cruise

Post by aTomiK »

Okei, tsekkailin videon ja sehän on ihan rakkauden huumassa. Ei tuo nyt kovin vakavaa ollut ja puolet oli showta koska Oprah iskee löylyä kiukaalle ja Tomppa lienee yllytyshullu.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5535
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Tom Cruise

Post by Tina DeMona »

Tavoistani poiketen siedin tämän palstan kohdehenkilöä kahden tunnin verran uusiakseni tämän pätkän ensi kertaa sitten ilmestymisensä lähivuosien:
aTomiK wrote:
Sat Dec 15 2018 13:17
M:I-2 Vaarallinen tehtävä 2 (Mission: Impossible II, 2000) :star: :star: :star:
https://www.imdb.com/title/tt0120755/

Nyt väliin impossiblea ja ihan hyvin pelitti, onkohan tässä ollut jo Tomppaa ikävä ;)

Toimintakohtaukset on näyttäviä ja eipä sitä voi Woolta vähempää odottaakaan. Hidastuksia, aseet molemmissa käsissä ja kyyhkysiä totta kai.
Vuorikiipeily säväytti ja tykkäsin myös siitä alun romanssikehittelystä. Hopkinsia oli myös kiva nähdä.

Juoni ei kovin erikoinen ollut ja tässäkin kehitelty vaan sen takia koska sellainen on ihan hyvä elokuvassa olla. Kuviot selitettiin sitten juurta jaksain jotta pölhömpikin pysyy kyydissä.
M:I elokuvissa toimintakohtaukset on a ja o. Tässäkin ne oli suunniteltu ensin ja sen jälkeen palkattu ykkösenkin käsikirjoittanut, erittäin ansioitunut Robert Towne hoitamaan hiukan lihaa luiden ympärille.

Joka tapauksessa viihdyin hyvin eli sanotaanko sellainen vahva kolme tähteä ja jos tästä vain homma paranee niin kelpaa mainiosti.
En edes silloin pitänyt tätä millään lailla hyvänä elokuvana, mutta muistaakseni muutamaankin kertaan tuli uusittua - kas kun teiniaikoina ei ihan niin kauheasti ollut aina vaihtelun varaa, eikä sitä RoboCopiakaan nyt enää kolmatta kertaa samalla viikolla välttämättä jaksanut. Jokin kumma nostalgiahimo on viime vuosina kutitellut tämä jossain vaiheessa uusiksi tiirustaa mitä itsekin hitusen hämmästelin ynnä kauhulla odottelin. Mutta! Tämähän olikin sitten varsin Oivaa Tyhmää!

Asiaan saattaa tietysti vaikuttaa sekin, että en niitä muita sarjan osia pidä minään eikä ne yli malkaansa kiinnosta mihinkään maailmalliseen suuntaan joten mitään fanin hyi-reaktiota en voi edes feikata. Hyvä elokuva sanan varsinaisessa mielessähän tämä ei edelleenkään mistään kohtaa ole, mutta oikeastaan juuri sovelias koktaili Roland Emmerich -tyyppistä ääliökirjoitusta, jo 2000-luvulle mutatoituvaa ysärisiisteyttä ynnä John Woon muassaan tuomaa Hong Kong -venkulointia.

Woon alennustilaahan tämä kyllä tietyssä määrin symbolisoi: kauas ollaan tultu honkkariajoilta ja se yksi ja ainut Ameriikan onnistuminenkin, Face / Off on jo muutama vuosi peruutuspeilissä. Eikä ne projektit tästä kai varmaan isommiksi tai ainakaan älykkäämpään suuntaan tainneet enää muuttua. Nyt on kuitenkin selkeästi ollut budjettia jolla herkutella ja kun The Matrixkin oli juuri sopivasti tuonut kaikki aasia-actionmahdollisuudet suuryleisön tietoon niin a vot, kyllä kelpaa revitellä!

Hra. Cruise ei edes vituttanut tässä elokuvassa. Tämä on uusi ja ihmeellinen tunne. Ehkä se johtuu siitä, että hän on kerrankin arvolleen sopivassa jutussa; ehkä taas siitä, että ihan täydeksi julkisuuskuvansa itseparodiaksihan tämä hahmo jo tässä leffassa menee. Helkutti, se vihollinenkin vittuilee sille miten se virnuilee kuin ääliö oli tilanne mikä tahansa. Ja ei se riitä että on Maailman Ässin Salainen Agentti, vielä vapaa-ajallakin tarvitsee kiipeillä jollain saatanan kuolonvuorilla holtittomasti. Ja naiset toki lankeavat jalkoihin heti kun Cruise ovesta ehtii astua.

Thandie Newton on meillä naispääosissa ja voi kuinka sulokas matami siinä onkaan. Enpä muista häntä missään muualla nähneeni tämän lisäksi kuin juurikin mainitun Emmerichin 2012:ta. On ilmeisesti siinä Westworld -sarjassa jota voisin kyllä harkita sopivan tilaisuuden tullen joskus ryhtyä katsomaan. Siinähän on vissiin ihoakin tarjolla, toisin kuin tässä superkivojen ihmisten kivailussa - onhan tämä myös tietyllä tapaa juuri sen ajan leffa, kun ison budjetin toimintapätkätkin alkoivat yhä ikävämmin ja ikävämmin siirtyä täyteen PG-13 -tuubaan. Mistä tämä toki myös mainiona esimerkkinä.

Enpä muistanut, että Hopkinskin on tässä pätkässä - tosin nyt lähinnä ekspositiota latelemassa. Myös Brendan Gleeson tuo tyyliä juttuun kuin juttuun. Samoin sitä Eyes Wide Shutin (toinen ihan jees Cruise-leffa!) ja Snatchin venäläisestä äijästä olen aina tykännyt, joskin melko älytönhän tuo hahmonsa tässä taas oli pseudofilosofisine ihme mytologiatarinoineen ynnä muineen. Tompsonin agenttikaverit lähinnä hassuttelevat ja perseilevät. Ja olihan se nyt ihan hauskaa.

Tompan ja Newtonin rakkausdilsailut ovat kyllä nolointa ikinä, mutta sitä vastoin skotlantilaiselle pahiksellemmehan on laadittu muutama oikein päräyttäväkin replikointipätkä. Kuten aTomiK kuitenkin yllä kirjoittaa, toimintahan se tärkeintä on, ja siinähän Woo nyt toki näppärästi onnistuukin. Action oli paitsi vinhaa ja älytöntä, myöskin kekseliästä ja mukaansa tempaavasti kuvattua. Yleensäkin sellainen hiottu kuvallinen komeus siivittää leffaa varsin jees.

Juoni on todellakin melkoista humpuukia: meillä on hieno viirus, mikä nyt kyllä tässä maailman ajassa tuo väistämättä mieleen ikäviä mielleyhtymiä oikeaan maailmaan kun rokotteita jahdataan ja mitä lie kaikkea. No, sitä ei tietenkään voinut tietää vuonna 2000. Todella hienosti ne kuvat siitä jostain viruksen tartuttamasta tyypistä näyttivät lähinnä siltä, kuin joku olisi vaan tuhrinut samaan valokuvaan yhä enemmän ja enemmän jotain kummia photoshop-efektejä. En edes tajunnut, mitä niiden oli tarkoitus esittää: ihan kuin se olisi jäätymässä tai jotain. Sen hiuksetkin muuttuivat niinkuin tosiaan olisi vaan joku efektilayeri ängätty koko tason päälle. Toki myös tämä elokuvan kaikkien varmasti muistama juttu eli naaman vaihto noilla naamareilla on todella fiksu hommeli, etenkin kun mukana tuleva äänenvaihtosiru muuttaa kätevästi myös aksentin. Ihan kivasti toteutettu efekti siinä oman pläsin paljastuksessa.

Kyllä tämä minulle vaan jostain syystä toimi. Ehkä nostalgialla oli taas jotain tekoa asian kanssa. Tosin taisin kyllä oikeasti pitää tästä enemmän kuin silloin joskus. Vähän turhan pitkähän tämä toisaalta oli. Mutta ainakaan sitä ei tarvitse millään lailla yrittääkään ottaa vakavissaan toisin kuin käsittääkseni niitä uusia elokuvia samasta sarjasta.Niin, ja kun kerta en vissiin ole tälle palstalle aiemmin mitään kirjoitellut, kai se täytyy Tompan kunniaksi antaa loppusanat postauksesta itse L. Ron Hubbardille:

--- Amal shufar, at rrug ---

Post Reply