50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

Image

Vaara vieraalta planeetalta (Invaders from Mars, 1986) 3,5/5
https://www.imdb.com/title/tt0091276/?ref_=nv_sr_srsg_1

Tobe Hooperin ohjaama Invaders remake tehtiin Golan-Globus Cannon tuotantona ja sen käsikirjoittivat Dan O´Bannon sekä Don Jakoby ja hyvin samoja ratoja tässä edetään kuin originaalissa.

Hunter Carsonin esittämä 12-vuotias David Gardner näkee avaruusaluksen laskeutuvan, isä George (Timothy Bottoms) käy tutkimassa, palaa muuttuneena miehenä ja pian David on vaarassa.
Marsilaiset ovat tulleet tuhoamaan planeetalleen suunnatun avaruusraketin ja tässä versiossa he ovat kiinnostuneet myös maan kuparivarannosta. David saa avukseen ensin koulun terveydenhoitajan Lindan (Karen Black) ja myöhemmin kenraali Wilsonin (James Karen) johtaman armeijan.

Olihan tämä monin tavoin paremmin tehty kuin ´53 vuoden leffa mutta kaikesta jää kuitenkin sellainen tunne, että paremminkin olisi voitu toimia.
Mukana oli paljon genreväkeä ja lavasteita, efektejä sekä alieneita tekemässä legendaarisia heppuja aina Stan Winstonista John Dykstraan.
Avaruusalus näyttää coolilta niin sisältä kuin ulkoa ja alienit on huomattavasti onnistuneempia kuin originaalissa mutta silti melko kömpelöitä. Ja olisi niistä vaarallisempiakin saanut tehdä mutta tässä ollaan pysytty niin sanotussa "nuortenkauhu" sapluunassa.

Carson oli hyvä debyytissään Paris, Texas leffassa vuotta aiemmin mutta ei nyt pääse samaan iskuun. Black on pojan äiti oikeassa elämässä ja onhan kaksikolla ihan hyvää kemiaa.
Return of the Living dead legenda James Karenia on aina kiva nähdä ja olihan tässä mukana myös Louise Fletcher Davidia inhoavana opettajana jonka marsilaiset kaappaa rosteriinsa heti alussa.
Mukaan oli saatu myös alkuperäisen Invadersin pääosapoika Jimmy Hunt joka esittää poliisipäällikköä.

Mukana on monenlaista kivaa, 80-luvun lasereita ja sen sellaista mutta myös tyhjäkäyntiä ja jotenkin jää sellainen kuva, että kaikki eivät olleet mukana ihan täydellä panostuksella.
Golan & Globus pettyivät elokuvaan ja niin tekivät myös katsojat joten elokuva floppasi. Vaikka purnauksiakin riitti niin kyllä tämä on kuitenkin mukava uusia aina silloin tällöin.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

Image

Maailmojen sota (The War of the Worlds, 1953) 3,5/5
https://www.imdb.com/title/tt0046534/

Klassinen H.G Wellsin vuonna 1898 ilmestyneeseen kirjaan perustuva sci-fipläjäys tämä.

Eli marsilaisethan ne hyökkää maapallolle koska heidän oma planeetta alkaa olla finito. Taivaalta tippuvia tulipalloja luullaan ensin meteoriiteiksi mutta pian niiden sisältä "kuoriutuu" aluksia jotka alkavat laseroida ihmisiä sekä rakennuksia.
Joka puolella maapalloa tapahtuu hävitystä mutta elokuvassa seurataan tarkemmin Kalifornian tapahtumia ja erityisesti tiedemies Clayton Forresterin (Gene Barry) ja kirjaston tiedenaisen Sylvia Van Burenin (Ann Robinson) selviämistaistelua.

Hyvä filmihän tämä on mutta hoopoiluakin on mukana. Hahmojen käyttäytyminen on etenkin alussa todella erikoista, radioaktiivisuudesta ei välitetä hittojakaan eikä myöhemmin pudotettavalta atomipommiltakaan viitsitä mennä kunnolla suojaan.
Parhaat hetket koetaan eräässä talossa minne parivaljakkomme marsilaisilta piiloutuu. Ensin "electoric eye" tulee tutkistelemaan, sitten nähdään ihan oikea marsilainen alieni ja lopulta koko talo pannaan paskaksi. Ollut ilmestymisaikoina varmaan melko hyytävää matskua.

Vasta katsomassani Forty Guns länkkärissä pökkelöinyt Barry osaa tässä ihan näytelläkin ja Robinson on kivan näköinen naikkonen.

Elokuvan efektit sai aikoinaan Oscarin ja kyllähän ne on edelleen kivaa katsottavaa, kaupunkia laitetaan matalaksi kuin katastrofielokuvissa. Siinä kävi vain niin, että kun kuvaa on saatu koko ajan paremmaksi niin dvd:llä aluksia liikuttaneet narut näkyvät jo aivan liian selvästi. Eipä tuo kuitenkaan minun katselunautintoa häirinnyt.
Heinäkuussa ilmestyneessä 4K versiossa on asiaa kuitenkin korjattu niin, että langat on pyyhitty pois joten sekin asia on taas kunnossa. Criterionin reiska olisikin kiva saada hyppysiin.

Lopulta marsilaiset taipuvat ehkä liiankin yksikertaisesta mutta toki ihan ymmärrettävästä syystä. Sitä edeltäneet jeesustelut oli kuitenkin turhia.
Kyllä tämä mainio leffa on ja Suomikin mainitaan kertojan selostamassa pätkässä urheasti marsilaisia vastaan taistelleena kansana. Niin, kylmä sota oli päällä ja sodat punaisia vastaan hyvässä muistissa. Pian sitten se Spielbergin versio.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
speKtacle
Kultaloota
Kultaloota
Posts: 1208
Joined: Thu Aug 14 2008 0:05

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by speKtacle »

Juu, hyvä arvio ja toi naruton versio kiinnostaa. Spielbergin versio on mielestäni erinomainen. Kerrankin ohjaajamaestro on malttanut jättää liiallisen imelyyden veke ja Tomppa Cruisekin on jees. Reiskallakin on rakeinen kuva ja se johtuu valitusta kuvaustyylistä. Hiton kovat äänet luovat ihan erilailla uhkaa kuin tässä orkkis versiossa. Odotan mielenkiinnolla arviota (jossa mies sitten lyttää Spiilbergin version). Ootko koskaan nähnyt uusoi versiota?

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

Kerran on katsottu ja kyllä minä sen hyvänä filminä muistan mutta jännä nähdä miltä tuntuu sitten uusittuna.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

Image

Maailmojen sota (War of the Worlds, 2005) 4/5
https://www.imdb.com/title/tt0407304/

Sitten Spielbergin remake ja kyllähän tämä oli viihtyisää alien invaasiota.

Varsinkin alkupuoli pelittää, kun luodaan pohjustukset, tripodit nousee maan alta ja alkaa välitömästi kylvää tuhoa.
Tom Cruisen hahmosta on tehty työväenluokan heppu jolla ei ole mennyt exän kanssa ihan putkeen eikä lapsetkaan ole juuri kiinnostaneet.
Kiva nähdä cruiserilta välillä tällaistakin hahmoa vaikka ei mies nyt kuitenkaan mitään kovin erikoista leffasta tarjoile.

Porukkaa pannaan isolla kädellä päiviltä ja meno on sopivan synkkää mitä vielä tukee John Williamsin yllättävän alakuloinen score.
Tykkäsin lentokone pihalla hetkestä vaikka PG-13 leffassa ei ruumiita saanut esittää mutta niitä olikin sitten siinä jokikohtauksessa mikä oli melko hyytävä.
Pako jatkuu kunnes piiloudutaan Tim Robbinsin kanssa erään talon kellariin. Tämä kohtaus on hieman liian pitkä ja vaikka siinä onkin ne tutkijarobotti ja alien kohtaamiset niin ei ne kovin piinaavia olleet.
Lopputaistelu olisi saanut olla eeppisempi ja varmaan on tuhannet katsojat Boston kohtauksessa sanoneet "eiiiii!!!" ja heti perään "no, tää on Spielberg leffa".

Efektit näyttää ihan hyviltä mutta onhan nekin kehittyneet vielä huimasti näistä päivistä. Leffahan kuvattiin melkoisella kiirellä ja siihen nähden jälki on kyllä hyvää.
War of the Worlds takoi maailmanlajuisesti yli 600 miljoonaa joten kaikki on taas olleet tyytyväisiä.

Ekstroista löytyi kivaa making-of kamaa ja saivathan 50-luvun filmin tähdet Gene Barry sekä Ann Robinson pienet cameot tässä. Olisi mukava nähdä joskus se 80-luvun lopun tv-sarjakin mikä julkaistiin täällä viidellä kasetilla. Tinalla taisi olla jotain näistä.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

Image

Robinson Crusoe on Mars (1964) 3,5/5
https://www.imdb.com/title/tt0058530/

Ennen Matt Damonia Marsissa yritti yksin selviytyä Paul Mantee. Ohjauksesta vastasi War of the Worlds mies Byron Haskin.

Christopher Draper (Mantee) ja Dan McReady (Adam West) ovat tutkimuslennolla punaisen planeetan yllä, kun he joutuvat väistämään meteoria ja laukaisemaan yhden miehen pelastuskapselinsa Marsin pinnalle.
Alkaa yhden miehen selvitymistaistelu sillä happea sekä ruokaa on vain rajallinen määrä ja McReadyn löydyttyä kuolleena Draperin seurana on vain Mona apina.

Tykkäsin tästä ainakin yhtä paljon kuin The Martianista. Nimikin jo paljastaa, että tämän leffan tarina perustuu Daniel Defoen Robinson Crusoe romaaniin jonka tietää kaikki joten "Perjantain" ilmestyminen kuvioihin noin tunnin kohdilla ei tule yllätyksenä.
Sitä ennen on kuitenkin ehditty oppia jo yhtä ja toista sillä Draper keksii, että keltaista kiveä polttamalla saa aikaa sekä lämpöä, että happea ja Mona löytää kallion kätköistä vettä sekä syötäväksi kelpaavaa makkaran näköistä kasvustoa.
Elokuvan tekoaikana oli vielä epäselvää voiko Marsissa hengittää tai löytyykö sieltä vettä joten annetaan nämä seikat anteeksi.

Draperin touhuja on kiva seurata ja Death Valleyn kansallispuiston maisemat hivelee silmiä. Pari Oscariakin myöhemmin voittaneen Albert Whitlockin tekemät matte taustatkin on ajankohtaan nähden oikein makeita.
Eli vaikka elokuva tehtiin halvalla niin tämä on niitä filmejä missä saat enemmän mitä budjetin puolesta voisi ajatella.

Niin, se Perjantai jonka roolissa Victor Lundin. Eräänä aamuna Draper herää kunnon jytinään ja Ufothan siellä ammuskelevat lasereilla. Ne ovat myös laittaneet orjia Marsin pinnalle kaivamaan jotain ja yksi näistä sitten karkaa.
Draper tutustuu heppuun, nimeää tämän Perjantaiksi ja alkaa opettaa tälle Orionin vyöltä kotoisin olevalle alienille englantia.
Valitettavasti orjalla on ranteissaan kahleet joilla pahikset voi tämän jäljittää ja loppuleffa sitten paetaan ammuskelevia Ufoja planeetan kanjoneissa.
The War of the Worlds leffasta peräisin olevat ylijäämäalukset liikkuvat jännästi nykien mutta minusta tuo oli vain siistiä ja ehdottomasti normaalista poikkeavaa.

Vaikka kriitikot filmistä tykkäsivät niin Robinson Crusoe on Mars menestyi kehnosti ja eräänä syynä tähän on pidetty Paramountin epäonnistunutta levitystä.
Kyseessä on kuitenkin varsin kiintoisa ja onnistunut 60-luvun scifistely jota voi helposti suositella.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4601
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: 50- ja 60-luvun scifit sekä kauhut ja mahdolliset remaket

Post by aTomiK »

ImageImage

Vahakabinetti (House of Wax, 1953) 3/5
https://www.imdb.com/title/tt0045888/

Andre De Tothin ohjaama Vahakabinetti remake katsottu ja hieman yllättäen tämä jäi heikommaksi kuin vuoden 1933 originaali Mystery of the Wax Museum.

Perusjuoni on täsmälleen sama eli vahamuseon omistaja Henry Jarrodin (Vincent Price) kumppani polttaa heikosti tuottavan kabinetin vakuutusrahojen toivossa.
Vuosia myöhemmin tulipalosta selvinnyt ja pyörätuolissa istuskeleva Jarrod avaa sitten New Yorkiin uuden kabinetin missä nuket näyttävät liiankin eläviltä.

Muutamia asioita on muutettu eli se originaalin neiti etsivä/uutistoimisto sivujuonne on poistettu ja huumeista sekä seksistä ei mainittu estyneellä 50-luvulla sanaakaan.
Phyllis Kirk esittää Sueta joka pääsee jyvälle Jarrodin touhuista joutuen hengenvaaraan koska mies tahtoo tämän Marie Antoinetten hahmon "malliksi".
Mimmi tekee ihan ok suorituksen mutta ei pärjää kauneudessa alkuperäisen Fay Wraylle. Price vetää kyllä mainiosti ja on suorastaan nautinto kuunnella miehen artikulointia.
Mukana Jarrodin apulaisena touhuilee muuten myös Charles Bronson (nimellä Charles Buchinsky) mykän Igorin roolissa.

Alun kabinettipalo on tehty hyvin tässäkin mutta Jarrodin kellari paljastetaan jo 40 minuutin kohdilla, kun originaalissa se jätettiin ihan loppuun mikä toimi minusta paremmin.
Yleistunnelma kaiken kaikkiaan oli 30-luvun versiossa himpun parempi vaikka siinä olikin enemmän hassutteluosastoa mukana.

Elokuva julkaistiin komeasti 3-D:nä (eka ison studion 3-D värileffa) minkä vuoksi olikin outoa, että ohjaajaksi valittiin puolisokea Toth.
Näitä kohtauksia on lopulta aika vähän ja esimerkiksi kabinetin avajaisissa viihdyttänyt palloja kameraa kohti paukutellut paddle ball äijä oli melko naurettava.

House of Wax sai aikoinaan melko heikkoja arvosteluja mutta se oli suuri menestys ja on sittemmin vain vahvistanut mainettaan.
Minua tämä ei kuitenkaan täysin vakuuttanut ja leffaan tehdyt upeat julisteet ovatkin paljon iskevämpiä kuin itse filmi. Osa näistä epäilemättä tehty elokuvan uusintakierroksille 70- ja 80-lukujen alussa.

Image
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

Post Reply