Hohtoloota

Mystinen suomalainen elokuvafoorumi
Tänään on To Helmi 22 2018 13:18


Etusivu » Foorumit » Elokuvat - yleistä


Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 40 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3
Kirjoittaja
Etsi tätä:
Viesti

Poissa
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Käyttäjän avatar

Liittynyt: To Maalis 13 2008 13:02
Viestit: 11316
Paikkakunta: Seinäjoki

Viesti Lähetetty: Ma Tammi 25 2016 23:17 
Ylös  
Atomikin hiukan ylempänä arvostelema Earthquake tuli myös katsottua ja pidin varsin viihdyttävänä tapauksena, puoli pistettä lisäisin vielä tuohon kolmeen tähteen. Itse maanjäristyksen aiheuttama tuhoutumisvaihehan kestää loppujen lopuksi melko vähän aikaa ja loppuosa elokuvasta vietetään erinäisen pelastusoperaatioiden parissa, jotka nekin parhaimmillaan tarjoavat jännitystäkin, kuten puoliksi romahtaneesta talosta tapahtuva operaatio, jossa ihmiset pelastetaan yksi kerrallaan paloletkuun kiinnitetyn tuolin avulla.

Tuhoutumisefektit olivat mielestäni ihan päteviä ajankohtaan nähden, typerä kauneusvirhe taasen tuo Atomikin mainitsema ns. veriroiske-efekti, josta tuli mieleen lähinnä 60-luvun Batman-sarjan kapow-tekstilisäykset. En tiedä kuka oli tuon kuvitellut olevan jotenkin toimiva ratkaisu. Onneksi kuitenkin se jäi leffassa yhteen kertaan. Plussaa myös lopun käänteestä, jossa vielä Hestonin esittämä arkkitehti uhrautuu yrittäessään pelastaa vaimonsa, vain epäonnistuakseen. Tuohan oli kuulemma Charlton Hestonin vaatima muutos. Victoria Principal tosiaan oli söpö ja se baarin juoppohan ei ollut sen enempää tai vähempää kuin Walter Matthau. Ava Gardner oli viisikymppisenä jo aika pahasti rupsahtanut.

Kyllähän näissä 70-luvun katastrofeissa jokin viehätys on, vaikka eivät mitään mestariteoksia sinänsä olisikaan. Mutta se maltillinen tarinankuljetus, että jaksetaan panostaa hahmoihinkin, niin se on kiinnostavaa. Siihen actioniin ei tulenpalava kiire. Ja se, että aikansa suurimmat starat saatiin mukaan ja sitten sai jännittää kuka kuolee. Aika persoonattomilta nämä nykyajan leffat tuntuvat, olkoonkin että näyttävämpiä ovatkin. Mutta se ei ole ihme ettei Earthquake lippukassoilla pärjännyt Liekehtivälle tornille, kyllähän se aika ultimaattinen katastrofileffa onkin ja Steve McQueen ja Paul Newman aika ylittämätön parivaljakko (plus William Holden, Fred Astaire ja muut).

:star: :star: :star: :puoli:

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: Ke Maalis 01 2017 9:31 
Ylös  
Piti kehittää jonkinlainen katastrofi, kun yli vuosi sitten viimeksi postattu tähän ketjuun eli vuorossa TULVA!

Kuva

Tulva (Flood!, 1976) :star: :star: :puoli:
http://www.imdb.com/title/tt0074537/

Tämä on Irwin Allenin televisiolle tuottama leffa joten puitteet ja yleinen meininki on kaukana Liekehtivästä tornista.

Ollaan Brownsvillen kaupungissa jossa asukkaita sellaiset 1200. Kaupunki elää kalastusturismista jonka mahdollistaa kaupungin vierellä oleva padottu järvi.
Nyt on sitten satanut vettä viikkokaupalla ja veden pinta noussut äärimmilleen. Kopterikuljettaja Brannigan (Robert Culp) ja varsinkin tämän kaveri Burke (Martin Milner) huolestuvat asiasta.
Valtuuston puheenjohtaja Cutler (Richard Basehart) on kuitenkin tiukkana, että vettä ei lasketa poistoreittejä pitkin, koska silloin menevät kalatkin. Ja mitenkähän sitten lopulta käykään ;)

Touhu on todellakin melkoisen pienimuotoista ja puhetta sekä väittelyitä on paljon. Culp on cool mutta Milner on sen oloinen heppu ettei enää 80-luvulla varmaan saanut kuin talkkarinrooleja.
Naiskauneutta elokuvaan tuovat Burken naisystävää, Cutlerin tytärtä esittävä tiukkailmeinen Barbara Hershey sekä Branninganin mielitietyn Daisyn roolissa oleva huomattavasti lempeämpi Francine York.
Muita tuttuja naamoja ovat kalastaja Roddy McDowall, joka unohdetaan alun jälkeen täysin sekä Cutlerin hommia hoiteleva Cameron Mitchell.

Pato sortuu noin tunnin kohdalla jonka jälkeen jännitystä luodaan erilaisissa pelastushommissa. Pulassa mm. Mitchellin raskaana oleva vaimo sekä Cutlerin perheen poika.
Muutama tyyppi jopa kuolee mutta eipä tässä kovin erikoista katastrofitunnelmaa saada aikaan. Seuraavana vuonna Allen jatkoi tv-tuotantojen parissa ja vuorossa Fire!

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: La Maalis 18 2017 10:42 
Ylös  
Kuva

Fire - Tuhoavat liekit (Fire!, 1977) :star: :star: :puoli:
http://www.imdb.com/title/tt0076031/ http://www.fixgalleria.net/release.php?id=7448

Nyt sitten liekkien sekaan ja tämän Irwin Allenin tv-tuotannon ohjaajana samainen Earl Bellamy kuin Floodissakin.

Aluksi tapaamme rikkaan metsänomistaja Sam Brisbanen (Ernest Borgnine) joka vikittelee Wagner Lodge nimisen matkailumajan vetäjää, leski Martha Wagneria (Vera Miles).
Tämän jälkeen ollaankin jo sytyttämässä metsäpaloa. Tästä huolehtivat pari pakoaikeissa olevaa inkkaria Larry sekä Frank (Neville Brand ja Erik Estrada)
jotka ovat Pinetree prison campin kevätretkellä hakkaamassa metsää. Fleming (Ty Hardin) näyttää olevan vankilan ainoa vartija.
Lisää potentiaalisia uhreja: Bill (James W. Gavin) lentelee helikopterilla kommentoiden tapahtumia ja kopteri syöksyy myöhemmin metsään.
Silvertonin koulun opettaja Harriet Malone (Donna Mills) on luokkansa kanssa niityllä ja yksi lapsista katoaa. Vanhempi tohtori Bennett (Lloyd Nolan) puolestaan kaataa autonsa metsätiellä.
Lisäksi alueella häärää eroamassa oleva Wilsonin lääkäripariskunta (Patty Duke ja Alex Cord) sekä sammutustöitä johtava Dan Harter (Gene Evans).

Näyttelijätyöskentely on melkoisen tönkköä, varsinkin Hardin ja Gavin tuntuvat jännittävän kameran edessä.
Tuli leviää nopeasti mutta mitään superuhkaavia vaaratilanteita ei osata luoda. Vain kolme tyyppiä kuolee ja mukana pari yllämainitusta hahmokatraasta.
Paloja on kahdenlaisia. Sellaisia kyteviä pikkupaloja joita porukka yrittää sammutella heittelemällä hiekkaa päälle ja sitten on pari isompaa liekkihelvettiä.

Täytyy kunnioittaa tekijöitä, että ovat tällaiseen viitsineet ryhtyä mutta, kun juonikuviot on hyvin tuttuja ja budjetti rajallinen niin eipä tästä paljoa käteen jää.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: Pe Huhti 07 2017 10:39 
Ylös  
Kuva

Merten urhot (Gray Lady Down, 1978) :star: :star: :star:
http://www.imdb.com/title/tt0077629/

Ydinsukellusvene USS Neptune on saattamassa kapteeni Blanchardia (Charlton Heston) eläkkeelle, kun Neptunen piipahdettua pinnalla New Yorkiin matkalla ollut norjalaiskauppa-alus osuu siihen tuhoisin seurauksin.
Neptune vajoaa ja jää kallion kielekkeelle 440 metrin syvyyteen. Pelastustoimet alkavat kapteeni Bennettin (Stacy Keach) toimesta mutta sukellusvene on hiekan ja mudan peitossa eikä pelastusalus voi kiinnittyä.
Apuun säntää pienen ja ketterän Snark -mallin kehittänyt Gates (David Carradine) mutta ehtiikö hän ajoissa? Kivivyörymät uhkaavat, happi alkaa loppua ja paine kasvaa!

Vaihteeksi veden alle ja aikalailla perus katastrofileffa tarjolla kunnes lopussa jännätään ketkä uhraavat itsensä jotta muut selviytyvät.
Heston ja Keach ovat jämäköitä vanhemman polven edustajia, Carradine puolestaan nuorempi ja rennommin käskyjä vastaanottava kaveri. Ned Beatty virnuilee Carradinen apulaisena.
Ronny Coxin esittämä xo on ehdokkaana Neptunen pomoksi mutta hän panikoituu ensimmäisenä. Christopher Reeve nähdään ensimmäisessä elokuvassaan "kyllä, sir" roolissa.

Efektit ja pienoismallit on sen verran siedettäviä ettei tässä tarvitse niille alkaa naureskelemaan. Kaikenkaikkiaan Gray Lady Down on rutiinitehtävä joka toki vaatii omat uhrinsa.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Elo 08 2008 9:17
Viestit: 6833

Viesti Lähetetty: Pe Kesä 23 2017 18:06 
Ylös  
The Impossible | Selviytyminen :star: :star: :star: :star: -
http://www.imdb.com/title/tt1649419/?ref_=nv_sr_5
Vuoden 2004 joulun tapahtumista poimittu tositarina, jossa kaikkien muistama tsunami näytti (Thai)maan matosille luonnonvoimien edustajana, kuka täällä käskee. Pääosissa Moulin Rouge -tähdet McGregor ja Watts pariskuntana, joita ei enää paljon laulata.

Ei tämän ansioita paljon tarvitse miettiä. Hyvin todentuntuinen elokuva tuli nähtyä, jossa paitsi tähdet hoitavat roolinsa erittäin uskottavasti, myös se vesimassan yllätyshyökkäys näyttää erittäin autenttiselta. Rujoa menoa. Perheen vanhimmalla pojalla on iso rooli tapahtumissa ja siihenkin on onneksi löydetty nuori lahjakkuus Joslin, josta voisi kuvitella kuuluvan vielä paljon.

Sitten tunnepuoli. Myönnettäköön elokuvan kunniaksi, että ei tätä katsellessa suinkaan kyynelkanavat kuivina pysyneet. Onhan aihekin siltä kantilta niin sanotusti helppo, mutta silti. Eikös tämä musta päivä sen Sirkesalonkin juuri vienyt? Ruotsalaisiin kyllä törmättiin, eli läheltä ainakin liippasi tässäkin.

Näistä pitäville helppo suositella. Bonuksena vielä Wattsin tissi, vaikka aika ankeassa asiayhteydessä toki tuo kaunis näky nähtiinkin!

_________________
"It's really big..."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: To Heinä 27 2017 17:14 
Ylös  
Tuo pitää ilman muuta saada joskus haltuun.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: To Heinä 27 2017 17:28 
Ylös  
Kuva

Deepwater Horizon (2016) :star: :star: :star: :puoli:
http://www.imdb.com/title/tt1860357/

Tämäkin perustuu tositapahtumiin, kun kelluva öljynetsintä-/porauslautta Deepwater Horizon räjähti Meksikonlahdella 2010.

Tarina kerrotaan Mark Wahlbergin esittämän sähköinsinööri Mike Williamsin näkökulmasta. Miehellä on perhe ja hieman liian selkeästi pohjustetaan alussa, että jotain ikävää on tuloillaan.
Kurt Russell on lautan pomo Jimmy Harrell mutta vielä häntäkin ylempänä on omistajataho BP:n mies Vidrine, roolissa ihanan iljettävä John Malkovich.

Lautan toimintaa esitellään mukavan paljon ja mielenkiintoisesti. BP on laiminlyönyt useita tärkeitä asioita lautalla ja testiporaukset aloitetaan vaikkei painetesti sujunut sääntöjen mukaan.
50 minuutin kohdalla sitten jytisee ja kunnolla, efektit on loistoluokkaa ja katsoja pääsee olemaan tiukasti tuhojen keskellä.
Loppuleffa menee pelastautumisen merkeissä ja hetki piipahdetaan sitten maissakin. Ei kokonaisuutena ihan sitä parasta katastrofikuvausta mutta hyvä kuitenkin.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
Voimavaraistunut ituhippi
Voimavaraistunut ituhippi
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Ti Syys 23 2008 17:56
Viestit: 6899

Viesti Lähetetty: Ti Elo 08 2017 17:48 
Ylös  
Deepwater Horizon (2016)

Melkoisen tuttuja polkuja taas tallustellaan, mutta eipä tätä katastrofielokuvien ystävää perinteisen kaavan noudattaminen juurikaan häiritse. Lähes puoliväliin saakka edetään rauhallisemmissa merkeissä, vaikka tietysti jo hyvissä ajoin annetaan vihjettä, että porauslautan alla on painetta purkautumassa niinkin vastustamattomasti, että jossakin vaiheessa jytkyttelee kunnolla. Itse en niinkään näissä mitään räjähtäviä alkuja kaipailekaan, vaan enemmän tykkään verkkaisemmasta tyylistä, jossa esitellään tyypit ja paikat sekä on edes vähän aikaa antaa heppujen jutustella muutakin kuin vain paahtaa ja paasata pakolliset inforyöpytykset muutamassa minuutissa katsomon suuntaan. Jotkut varmaan arvostavat nopeatempoisempaa otetta, mutta minulle kelpaa erinomaisen hyvin hiljaisempi käynnistely, etenkin, kun tapahtumapaikka puuhineen kiehtoo. Kunhan jytinät saadaan käyntiin, niin se onkin menoa ja näyttävää liekkimerta sitten, eli eipä tarvitse alkaa inisemään paukkujen puutteesta. Lisäksi sanoisin, että löytyyhän sitä silmäniloa muualtakin kuin vain hävityksen ja kauhistuksen osastolta, sillä viehättävää merellistä näkymää olisi paikoin ainakin lyhyesti tarjolla. Sinänsä perustellusti lopussa tarinaa yritetään kytkeä tiukemmin todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin, mutta minusta nämä jäähdyttelyt ja muistelot kuitenkin vievät vähäsen loppupuolen potkua pois, joten siitä pientä miinusta. Kaikkiaan lajissaan hyvää ryminää ja ihan mielellään varmaan tulee uusittuakin.

_________________
"In the eyes of a ranger, the unsuspecting stranger, had better know the truth of wrong from right.
'Cause the eyes of a ranger are upon you, any wrong you do, he's gonna see.
When you're in Texas, look behind you, 'cause that's where the rangers gonna be."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: To Elo 31 2017 12:37 
Ylös  
Kuva

Hurrikaani (Hurricane, 1979) :star: :star: :star:
http://www.imdb.com/title/tt0079319/

Laitetaanpa tämä tänne vaikka onkin genren suhteen monipuolisempi tapaus. Lopun hirmumyrsky/tsunami on kuitenkin sen verran tuhoisa, että katastrofifriikit hihkuvat onnesta.
Elokuva perustuu (kuuleman mukaan hyvin löyhästi) vuoden 1937 filmiin The Hurricane jonka ohjasi John Ford.

Tarina sijoittuu 1920-luvulle, amerikkalaisten hallussa pitämälle kaukaiselle Tyynenmeren saarelle. Jason Robards on laivaston kapteeni Bruckner jota tämän tytär Charlotte (Mia Farrow) on tullut tapaamaan.
Bruckner johtaa paikkaa rautaisella otteella mutta tämän harmiksi isänsä kuoleman vuoksi paikallisen heimon johtajaksi noussut Matangi (Dayton Kane) kiinnittää katseensa Charlotteen.
Pari viihtyy yhdessä mutta herra Brucker ei hommaa hyväksy ja kehitteleekin pikaisesti syyn passittaa nuori mies vankilaan. Charlotte puolestaan hoitaa Matangin ulos mutta pakomatkan keskeyttää jumalaton hirmumyrsky.

Leffa alkaa mielenkiintoisena periodidraamana, muuttuu välillä silkaksi Siniseksi laguuniksi kunnes viimeisen puoli tuntia tuulee ja myrskyää niin maan perusteellisesti todella tuhoisin seurauksin.
Alunperin ohjaajaksi oli valittu Roman Polanski mutta hepulla oli tunnetusti ongelmia lain kanssa 70-luvun lopulla joten tuottaja Dino De Laurentiis valitsi paikkaajaksi ruotsalaisen Jan Troellin.
Robards yrmyilee tehokkaasti mutta Farrown suoritus on aika laimea. Max von Sydow sekä Trevor Howard pätevät saaren lääkärinä ja pappina.
Bora Boralla kuvattu leffa näyttää upealta mutta tarina on lopulta perus rakkausdraamaa jossa ekstrana mainittu suuri tuhonäytelmä. Yhdet hyvät paikallisnaisen tisut lisäsi katsomisnautintoa kummasti.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 2222

Viesti Lähetetty: Ke Tammi 10 2018 20:43 
Ylös  
Kuva

Lento 90 (Flight 90: Disaster on the Potomac, 1984) :star: :star: :star:
http://www.imdb.com/title/tt0087272/

Lento 90 on 13. tammikuuta 1982 tapahtuneesta lentoturmasta tehty docudrama ja vaikka homma on tehty halvalla niin kyllä tässä hyiseen tunnelmaan pääsee.

Leffan alussa tutustutaan tietenkin Washingtonista Tampaan suuntautuvalle lennolle osallistuvaa porukkaa. Yksi on lasta odottava lentoemäntä, toinen perheenisä, jonkun rakastaja jne.
Puolen tunnin kohdalla päästään Air Floridan koneeseen jossa syvennetään hahmoja sekä kauhistellaan Washingtonin lumimyräkkää.
Kone saa lentoluvan mutta nousu epäonnistuu, kone syöksyy alas, osuu Potomac -joen ylittävään siltaan sekä muutamaan autoon ja vajoaa jokeen.
Kuusi ihmistä nousee pintaan jääkylmässä joessa ja heitä yritetään pelastaa kunnes lopussa seurataan vielä hetki selvinneitä sekä kuolleita surevia.

Halvallahan tämä on tehty ja itse syöksystä ei näytetä juuri mitään. Näyttelijät on ok tv-tasoa Barry Corbinista, Richard Masuriin ja Dinah Manoffista Jamie Roseen.
Pelastusvaiheessa filmiin on otettu pätkiä oikeasta televisiolähetyksestä mikä lisää kylmäävää tunnelmaa.

79stä matkustajasta 74 menehtyi ja lisäksi neljä kuoli sillalla. Onnettomuuden aiheutti jään poiston epäonnistuminen sekä liian vähän tehoja moottoreissa.
Tässä vielä kapteenin ja perämiehen keskustelu mustasta laatikosta mistä herää kysymys, että mitähän tuo kapu oikeasti ajatteli :palm:

15:55 - 16:00: Perämies: "Tuo ei ole oikein." (perämies sanoo saman asian kapteenille neljästi)
15:58.58: Kone saa lähtöluvan.
16:00.29: Kone nousee.
n. 16:00.30: Kone alkaa menettää korkeutta.
16:00.45-50: Kapteeni: "Eteenpäin, eteenpäin..."
16:01.00: Perämies: "Larry, me putoamme!"
16:01.01: Kapteeni: "Tiedän!"
16:01.01: Kone törmää siltaan ja putoaa jokeen

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 40 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3

Hyppää:  


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Kaikki ajat ovat UTC [ DST ]
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com