Tom Cruise

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
Post Reply
User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Tom Cruise

Post by Exterminator »

Päätin sittenkin tulla kaapista ja tehdä Tompalle ihan oman ketjun. Onhan miehellä jo melkoinen ura takana ja edelleen pretty boy porskuttaa täysillä eteenpäin. Vaikka ei niin boy enää olekaan, tänä kesänä kun Cruise täyttää 50 vuotta.

Mitäs on nähty ja mistä tykkäilty eniten? Omat suosikit jo tulikin mainittua toisessa ketjussa, eli EWS, Rain Man ja Jerry Maguire. Muita nähtyjä:

Cocktail (ihan hauska)
Days Of Thunder (liian pitkä aika näkemisestä, mutta menettelevää tasoa varmaan edelleen)
Top Gun (lentsikkapornoa... sellaisesta pitävälle kova, minulle ei kovin kummoinen)
Color Of Money (pitäisi katsella taas, viime kerrasta liian kauan)
Mission Impossible 2 (heikoin näkemäni Woo)

Olikohan muita... no Magnoliassa Tomppa tietysti on, mutta se nyt ei roolin pienuuden takia ihan Cruise-filmi ole.

Mitä seuraavaksi kiinnostaisi nähdä, niin Collateral, MI:t 1, 3 ja 4, Syntynyt 4. heinäkuuta ja Spielbergin ohjaukset varmaankin olisivat katsomisen arvoisia? Ja ehkä Vanilla Sky...
-You have a huge fucking dick!

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Exterminator wrote: Olikohan muita... no Magnoliassa Tomppa tietysti on, mutta se nyt ei roolin pienuuden takia ihan Cruise-filmi ole.
Ei Cruise-filmi joo varsinaisesti mutta mieshän taisi saada tästä kuitenkin Oscar-ehdokkuuden.

Exterminator on näköjään harrastanut Cruisen paskimpien leffojen katsomista kuten joku Days of Thunder, Jerry Maguire, Top Gun, Cocktail. Ei ihme jos tuossa joukossa Rain Man tuntuu muita paremmalta.

Ehdottomasti Collateral on Cruisen parhaimpia suorituksia ja elokuvia. Ja Mission: Impossible 2 on heikoin sarjan osa. Syntynyt 4. heinäkuuta on taattua Stonea. Itse en kuitenkaan jaksanut siitä aikanaan hirveästi innostua. Aika raskassoutuista mutta olihan aihekin tietysti. Vanilla Sky on aika turha remake, ei huono mutta alkuperäinen on parempi. Cruisen parhaimmistoa on myös War of the Worlds

Laatukatsottavaa vaikkei nyt mitään erityisen ikimuistettavaa on The Last Samurai (vaikka idea on vastenmielinen), Minority Report, A Few Good Men, Valkyrie, The Firm. Nuo on sellaisia mitkä itse ainakin kerran ihan sujuvasti katsoo.

Tropic Thunder kannattaa tietysti katsoa. Cruisen rooli on pieni mutta piristävän poikkeava.

Aikoinaan en voinut sietää Cruisea mutta pakkohan se on myöntää, että laadukkaita leffoja miehellä on ja mitä vanhemmaksi äijä tulee, niin näyttelijänäkin on kiinnostavampi. Nuoruuden päivinä ärsytti noi ylimieliset Top Gun yms. roolit.

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Invictus wrote:Exterminator on näköjään harrastanut Cruisen paskimpien leffojen katsomista kuten joku Days of Thunder, Jerry Maguire, Top Gun, Cocktail. Ei ihme jos tuossa joukossa Rain Man tuntuu muita paremmalta.
Usko jo, että JM on loistava elokuva. Pidän joka kerralla vain enemmän. Epäkiinnostavasta (minulle) aiheesta huolimatta todella mielenkiintoinen, älykäs, hauska, moniulotteinen. Ja uskallan väittää noita kaikkia näkemättäkin, että Cruisen paras rooli koskaan. Kiinnostaisi kyllä kuulla perusteluja sille, miksi tämä muka on keskinkertainen tai jopa huono. :eh:

Collateral pitäisi tsekkailla kyllä, ja Spielbergin ohjaukset WOTW sekä Minority Report. On monta kehnoa kieltämättä tullut nähtyä ja monta taatusti parempaa mennyt ohi. Ei nyt kuitenkaan kovin montaa ihan mestariteosta tai muuten vaan viiden tähden pätkää taida olla näkemättä, joten nuo kolme suosikkiani pysynevät siellä listani parhaissa.

Tarantinohan taisi muuten olla Days Of Thunder -fani, ellen väärin muista...

Edit: Nicolen kanssa tehty Kaukainen Maa on myös nähty, tosin en muista, näinkö kokonaan. Ei mikään erityisen hyvä, mutta katseli tuota nyt kerran.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Ei JM nyt varsinaisesti huono ole mutta juuri sellainen hajuton, mauton, palkinnot mielessä tehty, katsojaa itkettämään pyrkivä Hollywood-draama. Kyllä sen kerran katsoo läpi. Far And Away on aika lailla samaa kaliiberia.

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Invictus wrote:Ei JM nyt varsinaisesti huono ole mutta juuri sellainen hajuton, mauton, palkinnot mielessä tehty, katsojaa itkettämään pyrkivä Hollywood-draama. Kyllä sen kerran katsoo läpi.
No. Minusta tässä on todella hyvin ja oikean elämän makuisesti tehty se juttu, joten pyrki itkettämään tai ei, niin mielestäni tämä siinä todella hyvin onnistuu. Ja saa kai elokuva siihen pyrkiäkin, koskettamaan ja jopa itkettämään katsojaa. Taidolla ja älyllä se tässä joka tapauksessa tehdään, se on mielipiteeni ja siksi arvostan paljon.

Jos tuo on siis yhden katselun varassa, niin suosittelisin kyllä kokeilemaan uudestaan. (vaikka not gonna happen, tiedetään jo :hyymy: )
-You have a huge fucking dick!

User avatar
Sark
Aromipesä
Aromipesä
Posts: 2336
Joined: Sun Aug 03 2008 0:06
Location: TAMPERE

Re: Tom Cruise

Post by Sark »

Nähdyt Tompat:

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles 9.5/10
Collateral 9/10
A Few Good Men 9/10
Top Gun 8/10
Mission: Impossible - Ghost Protocol 8/10
Jerry Maguire 8/10
Mission: Impossible III 7/10
Magnolia 7/10
War of the Worlds 6/10
Mission: Impossible II 4/10
Lions for Lambs 4/10
(Ensimmäisenkin MI:n olen nähnyt, mutta ennen kuin aloin pitämään reitinkejä, muistikuvien mukaan voisi heittää jotain 7/10 suuntaista, samaten Minority Report mutta se taisi olla vähän parempi)
Rudimentary creatures of blood and flesh. You touch my mind, fumbling in ignorance, incapable of understanding.

Lead thy life as thou seest fit.

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Joo, Interview... unohtui, sehän on varsin mainio. Ja toi Lions for Lambs aika tylsää kamaa. Jotenkin varmaan yritettiin tehdä jotain syväluotaavaa leffa mutta aika keskinkertaiseksi jäi.

Ei mulla sinänsä mitään nyyhkyleffoja vastaan ole. Mutta toi Cruisen hahmokin tuossa leffassa on jo sellainen ettei heru sympatiaa. Ja sitten se rasittava Cuba vielä!

User avatar
Mikko Lahtinen
Voimavaraistunut ituhippi
Voimavaraistunut ituhippi
Posts: 8307
Joined: Tue Sep 23 2008 17:56

Re: Tom Cruise

Post by Mikko Lahtinen »

Itsehän pidän kohtalaisesti Cruisesta. Laitetaan tylsästi nyt alkuun listaa nähdyistä tuttuun tapaan parilla sanalla kommentoituna. Ehkäpä myöhemmässä vaiheessa voisi kiinnostavimmista kirjoittaa tarkemminkin...

Parhaat:

A Few Good Men

Nämä oikeussalijutut toimivat kohdallani kovin usein ja hyvin... Tomin vitsailut ovat myös mielestäni onnistuneita. Toki Nicholsonin jossakin määrin naurettavuuden rajoilla taiteileva esitys on elokuvalle eduksi.

Collateral

Erinomainen jännityselokuva parilla napakalla toimintakohtauksella ja yleisesti hyvällä tunnelmalla maustettuna.

Eyes Wide Shut

Tämä pitäisi katsella uudelleen, mutta ensimmäisellä katselulla toimi ainakin hyvin, vaikka kestoa olikin ehkä hieman liikaa.

Magnolia

Toimiva sekalainen keitos. Tavallaan tulee mieleen Altmanin Short Cuts, mutta tämä vain on paljon viihdyttävämpi. Keston suhteen kuitenkin samansuuntaisia ajatuksia kuin listan edellisessä elokuvassa.

Minority Report

Hyvää scifi-jännitystä, josta ei hirveästi valitettavaa löytynyt. Pari kertaa on tämän parissa tullut viihdyttyä.

The Color of Money

Pidän tästä enemmän kuin ensimmäisestä osasta, mutta se lienee enemmän Newmanin kuin Cruisen ansiota. Vaikka aihepiiri ei aivan sydäntä lähimpänä olekaan, niin siitä huolimatta pidän paljon.

Tropic Thunder

Erinomaisen onnistunut komedia katastrofaalisesta elokuvaprojektista. Kummatkin versiot nähty, ja mittavampikin kantaa hienosti loppuun asti. Cruisen osuus tosiaan pieni, mutta ikimuistoinen.

Hyvät:

Born on the Fourth of July

Ehkäpä odotin tältä vähän liikoja, kun aikoinaan katselin. Sinänsä sujuvaa sota-aiheista draamaa kuitenkin, mutta Stonelta on tullut nähtyä parempaakin. Siitä huolimatta ansainnee uusinnan jossakin vaiheessa.

Days of Thunder

Aihe tuo omalla kohdallani lisää pisteitä, muuten voisi olla pykälää alempana. Ei tässäkään toteutus mitään aivan ensiluokkaista ole kisojen suhteen, mutta paljon paremmin toimii kuin Harlinin hirvitys. Joku on aikoinaan maininnut, että kilparatojen Top Gun, jonka voin allekirjoittaa.

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Vampyyrielokuvat eivät suurimpiin suosikkeihin kuulu, mutta tämä toimii keskimääräistä paremmin. Paikoitellen hyvää tunnelmaa ja yllättävänkin tylyä menoa. Pari kertaa olen tämän parissa viihtynyt.

Jerry Maguire

Pari kertaa tämäkin on tullut katsottua. Mielestäni perusdraamaa hyvässä mielessä. Ei juurikaan rasita, ja tuntuu aidosti hyväntuuliselta. Pääkolmikko mielestäni sopii hyvin osiinsa.

Legend

Visuaalisesti paikoitellen komeaa katseltavaa, mutta jokin tässä ei kuitenkaan täydellisesti toimi, enkä suurempiin hehkutuksiin näe aihetta. Ohjaajan versio odottaa vielä hyllyssä katselua, joten ehkäpä vielä ei kannata antaa lopullista tuomiota.

Mission: Impossible

Toimivaa perusjännitystä. Tarina etenee suhteellisen vauhdikkaasti, eikä tästä hirveästi valittamisen aiheita löydy. Omalla kohdalla kestänyt hyvin pari katselua.

Mission: Impossible III

Suunnilleen samaa tasoa ensimmäisen kanssa. Toimintaa on muistaakseni vähän enemmän. Hieman tylymmästä asenteesta myös plussaa. Hyvää viihdettä tämäkin. Ensimmäisen katselun perusteella tuntui siltä, että lopussa vähän hyytyi, mutta vika saattaa olla katsojassa.

Outsiders

Muistikuvien perusteella hyvää nuorisodraamaa, mutta ei kuitenkaan mikään loistava tapaus siinä sarjassa. Voisin katsella uudelleenkin.

Rain Man

En ylly aivan vastaaviin ylistyksiin kuin monet muut tämän kohdalla. Tietyistä erikoisuuksista huolimatta tämä menee omalla listalla sinne hyvien perusdraamojen joukkoon. Vaikka kestoa löytyykin, niin pari kertaa tämä on sujuvasti silmien ohi kiitänyt.

The Firm

Tasaisen laadukasta jännitystä tämäkin. Cruisen ura on lähdössä kohtalaiseen nousuun, mutta vaikeuksia seuraa. Olen nähnyt kuusi Grishamin teosten pohjalta filmattua elokuvaa, ja kaikista olen pitänyt. Suurin osa tasoltaan tämän luokkaa. Voisin tämänkin uusia jossakin vaiheessa.

The Last Samurai

Ennakko-odotukset olivat joskus kohtalaisen negatiiviset, joten elokuva pääsi yllättämään positiivisesti. Varsin onnistunut historiallinen elokuva, jossa toimintakohtauksistakin huomasi nauttivansa. Laatutyötä.

Top Gun

Tämä on varmaan useimmin nähty Cruisen elokuva kohdallani. Nuorena siitä ehkä innostui pikkuisen enemmän, mutta hyvin se viihdytti vielä pari vuotta sitten. Cruisen ja Kilmerin keskinäinen nokittelu on toki huvittavaa, mutta näen sen ennemmin positiivisena juttuna.

War of the Worlds

Spielbergin elokuviin liittyy usein vähän perusteettomia ennakkoluuloja, joten tämän synkkyys tuli vähän yllätyksenä. Ei ollutkaan aivan niin kevyt tehosteseikkailu kuin oletin. Hyvä näin. Tulee varmaan palattua uudelleen tämänkin pariin sitten kun ensikatselun muistikuvat tästä vielä vähän haalistuvat.

OK:

Knight and Day

Odotin huonompaa, mutta pienoisen yllätyksen tämäkin tarjoili. Ei mitään ikimuistoista, ja toiminta oli muutamassa kohtauksessa ehkä hieman turhankin lennokasta. Cruisen tyyppi vaikutti alusta lähtien sellaiselta supermieheltä, että ei hänen puolestaan oikein osannut jännittää. Rantakohtauksen perusteella lähes 50-vuotias Cruise on kovassa kunnossa. Menettelevää kertakatseluviihdettä.

Risky Business

Tämän näkemisestä on varmaan eniten aikaa, joten aivan varmaa tuomiota en pysty antamaan. Muistaakseni kuitenkin varsin onnistunut draama huumorilla varustettuna.

Valkyrie

Ehkäpä tästä olisi pitänyt hieman enemmän, ellen olisi vähän aikaa aiemmin katsellut samasta operaatiosta kertovaa saksalaista tulkintaa. Tuntui vähän turhalta toistolta. Laatutyötä kuitenkin tämäkin.

Keskinkertaiset:

Cocktail

Ensimmäisellä katselulla pidin enemmän. Elokuva onnistui pariin kertaan naurattamaankin. Uusinnan myötä pisteet putosivat jonkin verran.

Far and Away

Onhan tässäkin hyviä hetkiä, mutta Ron Howardille tyypillisesti paljon myös heikkoa. Kokonaisuutena lähinnä sellainen, että kyllä kerran kohtalaisesti viihtyy. Ei varmaan tule enää katseltua.

Lions for Lambs

Tästä jäi vähän ikävä maku. Tuntui siltä, että yritettiin väkinäisesti vääntää tärkeästä aiheesta tärkeää elokuvaa. Lopputulos kuitenkin lähinnä mitäänsanomaton ja vaivaannuttava.

Mission: Impossible II

Joskus lyttäsin tämän muistaakseni täysin, mutta sittemmin olen vähän laupeutunut. Silti näkemistäni sarjan osista selvästi heikoin, eikä tuo todellakaan mikään huippuhetki John Woon filmografiassa ole.

Keskimäärin Cruisen tekeleet ovat siis sopineet hyvin omaan makuun. Ehkäpä niitä kovimpia elokuvia ei ole tyypin filmografiaan eksynyt, mutta toisaalta täyspaskat puuttuvat myös. Varmaan jatkossakin tulee Cruisen elokuvat katsottua, ja ehkäpä ne vanhemmat näkemättömät myös jossakin vaiheessa.
"In the eyes of a ranger, the unsuspecting stranger, had better know the truth of wrong from right.
'Cause the eyes of a ranger are upon you, any wrong you do, he's gonna see.
When you're in Texas, look behind you, 'cause that's where the rangers gonna be."

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Mikko Lahtinen wrote: Lions for Lambs

Tästä jäi vähän ikävä maku. Tuntui siltä, että yritettiin väkinäisesti vääntää tärkeästä aiheesta tärkeää elokuvaa. Lopputulos kuitenkin lähinnä mitäänsanomaton ja vaivaannuttava.
.
Lisäksi suuri miinus tässä oli sitä opiskelijaa esittävä Andrew Garfield. Ärsyttävä hahmo mutta myös muutenkin jotenkin ärsyttävä näyttelijä. Nimittäin Never Let Me Go -leffassa sama tyyppi ärsytti myös. Valitettavasti valittiin uudeksi Spidermaniksi.

User avatar
Mikko Lahtinen
Voimavaraistunut ituhippi
Voimavaraistunut ituhippi
Posts: 8307
Joined: Tue Sep 23 2008 17:56

Re: Tom Cruise

Post by Mikko Lahtinen »

Invictus wrote:Lisäksi suuri miinus tässä oli sitä opiskelijaa esittävä Andrew Garfield. Ärsyttävä hahmo mutta myös muutenkin jotenkin ärsyttävä näyttelijä. Nimittäin Never Let Me Go -leffassa sama tyyppi ärsytti myös. Valitettavasti valittiin uudeksi Spidermaniksi.
Eipä tyyppi minunkaan mitään positiivista vaikutusta tehnyt. Lisäksi Streep onnistui jossakin määrin rasittamaan eräässä kohtauksessa, vaikka siinä varmaan oli hahmollakin paljon tekemistä asian kanssa. Tom oli muistaakseni ihan ok.

Uusi Mission: Impossible tulee varmasti katsottua. Tulevissa näyttäisi vaihteeksi olevan vähän scifi-henkisempää juttua.
"In the eyes of a ranger, the unsuspecting stranger, had better know the truth of wrong from right.
'Cause the eyes of a ranger are upon you, any wrong you do, he's gonna see.
When you're in Texas, look behind you, 'cause that's where the rangers gonna be."

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

Lahtisen pitkälle postaukselle :up:. Sark veti yllättävän nimen hihasta ykköseksi. En todellakaan tiennyt, että tuo voisi olla noin hyvä. Ainakin joidenkin mielestä. Olikohan tässä myös hyvin nuori Kirsten Dunst :hmmm:, siinä yksi mielenkiintoa lisäävä tekijä.

Eyes Wide Shut on selkeällä kärkipaikalla omalla listallani. Vaikka kieltämättä voi vaatia katsojalta melko paljon, tämä on mielestäni aidosti pelottava ja ahdistava elokuva. Upea tunnelma kerta kaikkiaan ja hieno päätös Kubrickin uralle. Joku toinen pääsosapari olisi kenties voinut olla vielä parempi valinta, vaikka ei näistä kahdestakaan valittamista ole.

Pitäisiköhän ihan viikonloppuna katsella lisää Tomppaa, se Color Of Money esim.... Collateralin voisi hankkia, mistä nyt reiskana halvimmalla löytyy.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
The_Sipi
IHME MIES
IHME MIES
Posts: 3838
Joined: Wed Jan 14 2009 9:44
Location: Pori
Contact:

Re: Tom Cruise

Post by The_Sipi »

Nämä oon ainakin nähnyt joskus "pentuna", joten muistikuvia ei näiden tai Tompan hyvyydestä ole:

Risky Business
Cocktail
Born on the Fourth of July
Days of Thunder
A Few Good Men
The Firm


Top Gunin näkemisestäkin on lähemmäs kymmenen vuotta, mutta se oli musta ihan hyvä kuitenkin, kuten myös Jerry Maguire, jonka näkeminen niinikään sijoittuu johonki vuosituhannen alkuun.

Hyvät ja erinomaiset:
Rain Man
Mission: Impossible
Minority Report
Collateral


Keskikastin paremmalla puolella:
Mission: Impossible - The Ghost Protocol

Menettelee:
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (Tomppa oli kyllä loistava)
Magnolia (Tomppa jälleen loistava ja pienestä roolistaan huolimatta yksi Tomppa-suosikeistani)
Mission: Impossible II
Mission: Impossible III
War of the Worlds


Eyes Wide Shutia yritin joskus katsoa, mutta jostain syystä jäi kesken. :toldso:

User avatar
Cryptlord
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 2595
Joined: Mon Mar 03 2008 14:48
Location: Tampere
Contact:

Re: Tom Cruise

Post by Cryptlord »

Tahtoo myös listailla! Valtaosa nähdyistä vuosien takaa joten monista ei ole minkäänlaista muistikuvaa. Ne, jotka luokittelen hyviksi cruiseiluiksi merkattu tummemmalla. Mennään imdb:n mukaisessa järjestyksessä vanhemmasta Cruise-leffasta alkaen:

Outsiders
Riskibisnes
Legenda
Top Gun
Suuret setelit
Cocktail
Sademies
Syntynyt 4. heinäkuuta

Days of Thunder
Kaukainen maa
Kunnian miehiä
Firma
Veren vangit
Vaarallinen tehtävä

Jerry Maguire
Eyes Wide Shut
M:I 2
Vanilla Sky
Minority Report
Viimeinen samurai
Maailmojen sota
M:I 3
Tropic Thunder

Operaatio Valkyrie
Knight and Day

Aikas pirusti noita on näköjään tullut nähtyä vaikken herran suurimmaksi faniksi tunnustaudukaan. Kuten jo sanottu, todella monista noista nähdyistä ei enää ole kunnon muistikuvia jotta niiden hyvyysdestä/huonoudesta mitään osaisi sanoa. Näkemättä vielä mm. Magnolia (odottelee hyllyssä sopivaa hetkeä) ja Collateral (tuli juuri rääkäistyä huuto.netistä)

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12142
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Tom Cruise

Post by Invictus »

Se on aika jännä juttu, että itselläkin on nähtynä lähes kaikki Cruisen leffat, vaikka en miehestä tosiaan erityisemmin välitäkään. Aikoinaan jopa inhonnut. Mutta kai se on siinä, että mies on tehnyt ns. laatuelokuvia Hollywoodin malliin, jotka on helppoa katsottavaa (useimmiten), tulevat tv:sta säännöllisesti ja varsinaista paskaa ei ole kuitenkaan tarjolla. Vähän Tom Hanksin malliin. Ja Harrison Fordin jne.

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 9338
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Tom Cruise

Post by Exterminator »

The Color Of Money :star: :star: :star: :star:
http://www.imdb.com/title/tt0090863/
Kun näkee tekovuoden 1986 ja nimet Scorsese, Newman ja Cruise, on helppo odottaa laatua. Ja sitä sainkin tässä biljardin maailmaan sijoittuvassa tarinassa, joka kai oli siis jatkoa jollekin Newmanin paljon vanhemmalle elokuvalle. Newmanin esittämä vanha salikettu lyöttäytyy yksiin Cruisen roolihahmon, lahjakkaan nuoren kepinheiluttajan sekä tämän tyttöystävän kanssa niiden Suurien Seteleiden toivossa.

En harrasta lajia, eikä biljardi välttämättä ole se maailman näyttävin juttu elokuvan aiheeksi, mutta mestari Scorsese pelaa eikä pelkää ja hoitaa homman kotiin. Peleistä on saatu mielenkiintoisia ja hienon näköisiä suunnitelemalla kuvakulmat sekä mitä ja miten kuvataan huolella, varsinkin kun Newman ja Cruise ihan itse niitä palloja pussittavat. Muutama oikein näyttävä lyönti sieltä löytyykin ja olisikin hauska tietää, millaisia treenejä elokuva oli Newmanilta ja Cruiselta vaatinut etukäteen. Sen enempää asiasta tietämättä väittäisin, että ihan yhden viikonlopun tehokurssilla ei vielä tuolle tasolle päästä kuin mitä Tomppa ja Paul tässä taitavuutta esittävät.

Newman, Cruise ja Mastrantonio tekevät hyvät roolit, ja mitä muuta nyt Scorsese -elokuvalta voisi odottaakaan. Tätä ei ehkä yleensä mainita, kun puhutaan ohjaajan parhaista töistä, mutta onpahan jälleen yksi onnistuminen miehen filmografiassa ja ehdottomasti katsomisen arvoinen teos.
-You have a huge fucking dick!

Post Reply