Clint Eastwood

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 8897
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Clint Eastwood

Post by Exterminator »

Image
Sully - uroteko Hudson-joella :star: :star: :star: :star:
https://www.imdb.com/title/tt3263904/?ref_=nv_sr_1
Jostain syystä muistelin koko elokuvan ajan Spielbergin ohjanneen :puna: mutta Clinthän se jälleen kameran takana oli tekemässä hyvää jälkeä. Tom Hanks on Chesley "Sully" Sullenberger, jo vuosikymmeniä lentänyt pilotti, joka vuonna 2009 sankarillisesti pelasti 155 ihmistä laskeutumalla vioittuneella koneellaan Hudsonjokeen. Tapahtui siis ihan oikeassa elämässä, vaikka en ainakaan itse pysty muistamaan kuulleeni tapauksesta tuolloin.

Kun nyt onnettomuudessa (eteen lentäneet linnut rikkoivat lentsikan) ei kuitenkaan ollut kyse vain kahvin loppumisesta kesken lennon, tapahtumat otetaan tarkkaan analyysiin ja alkaakin näyttää siltä, että Sully teki virhearvioinnin päättäessään olla yrittämättä takaisiin La Guardiaan tai muille lähimmille kiitoradoille. Simulaation mukaan normaali laskeutuminen olisi onnistunut, eikä matkustajia olisi tarvinnut vaarantaa kylmään, syvään jokeen laskeutumalla. Vähitellen Sullyn oma uskokin alkaa murenemaan, että tuliko sittenkin mokattua. Vaimo (Laura Linney) sekä kakkospilotti (Aaron Eckhart) uskovat itselleen läheiseen Sullyyn ja selkääntaputtelijoitakin tietysti on, mutta jonkinlaista oikeusistuntoa muistuttavaan kuulustelutilaisuuteen lentäjä lopulta päätyy. Töiden ja rahojen loppuminen uhkaa, jos virhe todetaan tosiasiaksi.

Melko samalla tavalla asia katsojalle esitellään kuin kai silloinkin kansalle, eli elokuvan alussa kaikki on jo tapahtunut ja epäonnisen lennon vaiheita lähdetään sitten purkamaan. Kuulustelun aikana käydään läpi simulointeja, välillä palataan lennolle sekä lennonjohdon toimiin hätätilanteessa, ja myös lopulliset pelastustoimet esitellään. Siinä olikin jo ihan näyttävä kohtaus, kun kone lepää koko komeudessaan keskellä jokea ja ihmiset könyilevät siipien päälle välttyäkseen hyiseltä kylvyltä. Kaikki nämä olivat mielenkiintoista seurattavaa, tykkäsin. Tv:stähän on tullut sitä jotain sarjaa, jossa selvitellään lento-onnettomuuksia. En ole seurannut, mutta tässäpä varma valinta sarjan faneille.

Hanks tekee erinomaisen roolin ja saa vanhana symppismiehenä helposti... no, sympatiat puolelleen. Eckhart on niin ikään nautittavan jämäkkä Sullya tukevana kollegana ja saa myös kertoa elokuvan lopetusvitsin, joka oli mainio "cheesy"

Noin puolentoista tunnin kestoon ei paljon liikoja mahdu. Hyvä Clint ja hyvä Tom, taisitte jopa ostoslistalleni päästä.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4402
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Clint Eastwood

Post by aTomiK »

Kyllä tuokin pitää joskus nähdä. Oikea Sully piipahti Daddy´s Home kakkosessa loppuhetkillä.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Exterminator
Komedian kunkku
Komedian kunkku
Posts: 8897
Joined: Fri Aug 08 2008 9:17

Re: Clint Eastwood

Post by Exterminator »

Ahaa :) No, kyllähän Sullysta melkoinen julkkis tulikin kertaheitolla silloin, elokuvassakin oli mm. Lettermanissä.

Ei välttämättä jokaiselle lähde aivan yhtä kovaa kuin minulle, mutta tuskinpa juuri ketään pettääkään tämä Clintin ohjaus. Ehkä jopa olisi ollut tyylikäs päätös nyt jo 88-vuotiaan legendan uralle... varsinkin kun seuraava The 15:17 to Paris näkyy saaneen jopa surkeat arviot :hmmm: Uusi The Mule kenties taas parantaa, toisaalta. Näköjään mukana Vera Farmigan pikkusisko, 21 vuotta nuorempi (oho!) Taissa.
-You have a huge fucking dick!

User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5117
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Clint Eastwood

Post by Tina DeMona »

En näemmä omista Clintin elokuvaa Tightrope jossa olisi, kuten aTomiK huomautti, ollut tuo aamuisen Stitchesin Rebecca Perle. Sen sijaan päädyin sitten katsastamaan toisen Eastwoodeilun, vuoden 1982 jännärin Firefox joka oli katsomattomana kaapissa - ja oikein bluraynä!
https://www.imdb.com/title/tt0083943/reference

Yleensä kyllä tykkäilen suuresti kaikkia näitä kylmän sodan ajan vakoilujuttuista mutta tämä oli kyllä keskivertoa löysempi tapaus kaikkien kannalta. Edes Eastwoodin karisma ei tahdo millään pelastaa leffaa vaikka hyviä ja kiinnostavia aineksia on vaikka köyhille jakaisi. Jotenkin homma ei vaan tahdo päästä liikkeelle kuin ajoittain ja sitten kun se lopulta löytää jännitysvaihteensa meno löpsähtää taas välittömästi. Kaikista tylsin sektio oli vielä säästetty elokuvan viimeiseen kolmannekseen mitä ennen minä luulin olevani jo loppukliimaksissa - holtittoman pitkällekin tämä tuntuu vaikkei pituutta ole kuin se normaalit pari tuntia.

Clint on joku mikälie äkkiarvaamattomista PTSD-oireista kärsivä, venäjänkielen taitoinen Vietnam-veteraani (tottakai se on) joka värvätään pähkähullulle itsemurhatehtävälle marhata Neuvostoliittoon jotain superduper-lentokonetta pöllimään koska se uhkaa vapautta, rauhaa, koiranpentuja, omenapiirakkaa ja muita sellaisia asioita. Jo tämä on uskomattoman pöhköä ja siksi äärimmäisessä ristiriidassa elokuvan tuhottoman ryppyotsaisuuden ja huumorintajuttomuuden kanssa. Mutta eipä tässä vielä mitään sillä hävittäjän megakehittyneitä asejärjestelmiä pitää ohjata ajatuksen voimalla - ja luonnollisesti venäjäksi! Tämä on kyllä melkoista scifihuttua, erityisesti ottaen huomioon Neuvostoliiton oikeian teknologisen tason; juu avaruuskilpa voitettiin mutta hädin tuskin ja tällä bluffilla sitten köpöteltiin kevyesti seuraavat 30 vuotta ilman että mitään oikeasti kehittyi mihinkään suuntaan. Tokihan tätä ei juuri lännessä tiedetty mutta näin jälkikäteen katsottuna uskon ihan koska vaan ennemmin että natsit muutti kuuhun toisen maailmansodan jälkeen kuin että NL:llä olisi tällainen lentsikka.

Tuo koko vietnamtrauma-aspekti on aivan uskomattoman päälleliimatun oloinen ja joka kerta sen ehtii jo unohtaa ennenkuin siihen palataan. Elokuvan paras osa on se kun ollaan siellä Neukkulassa ja on niitä kaikkia vähältä piti -tilanteita sun muuta vastaavaa - ihan oikeaa agenttikamaa. Jännitystä ja silleen. Tätä ennen vaan ollaan perseilty sata vuotta turhan päiten ja muutenkin lipsahdellaan vähän väliä: pakollinen nyrkkitappelukin oli jotenkin toteutettu aivan uskomattoman löysästi. Clintin ailahteleva toveruussuhde tähän venäläiseen vastarintaliikemieheen sen sijaan oli ehkä leffan paras juttu loppupuolen punakenraali vs. puoluetappi -vääntöjen ohella. Onneksi tämäkin tylysti feidataan vaan johonkin eikä millään lailla mielekkäästi johda mihinkään.

Muutenhan tuo loppu oli aivan naurettavan banaalia nykertämistä kun itsekseen mutiseva (kun sen pitää mukamas lässyttää johonkin mustaan laatikkoon jotain juttuja), väkisinyrmy Eastwood istuu green screenin eteen kyhätyssä pikku ohjaamossaan eikä mitään tapahdu. Sitten välillä leikkaillaan arkistomatskuun johon on aivan uskomattoman paskasti kiiattu pienoismallihävittäviä lentelemään edessun takaisin - jo on jännää. Tästä tuli oikeasti mieleen jotkut niistä BelleVuen "neljä leffaa samassa" -hävittäjäpökäleistä. Hieno oli myös tutiseva taustakankaan edessä esitetty käväisy Punaisella Torilla: "Ollaan me Venäjällä - katsokaa nyt! Siellä ne sipulikupolit on! Huomaatteko? Okei, takaisin lokaatioon Balkanille". Samoin välillä vieraillaan länsimaiden sotahuoneessa jossa pitkäpiimäisesti selvitetään mitä juuri äsken nähtiin tapahtuvan jonka jälkeen äimistellään että "On se, on se Clintti kova. On se kova". Loputtomasti ja aina uudestaan.

Joo, eli minään Eastwoodin Hunt for the Red Octoberina ei tätä voi todellakaan pitää: olisiko jopa köyhin miehen pääosittama - saati sitten ohjaama! - elokuva mitä olen tähän mennessä nähnyt. No okei, se Honkytonk Man ei jättänyt minkäänsorttista tunnejälkeä myöskään mutta se nyt johtuu lähinnä käsittelemästään aihepiiristä ja omaamastaan elämänkertaelokuvaformaatista. Tämän olisi kaikin puolin pitänyt toimia paremmin kuin se toimi.
Last edited by Tina DeMona on Fri Dec 20 2019 1:13, edited 1 time in total.
--- Amal shufar, at rrug ---

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4402
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Clint Eastwood

Post by aTomiK »

Firefoxissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Efektit vei 21 miljoonan budjetista tiettävästi 20 milliä joten ne oli kalliita ja siinä oli Dykstralla jokin uusi tekniikka käytössä.
Hauskaa tässä on se, että Firefox tuli teattereihin viikkoa ennen juuri katsomaani Blade Runneria ja kyllähän siinä efektipojat laittoi vielä kymmenen kertaa paremmaksi. Vielä hassumpaa on se, että Firefox kuitenkin pieksi Runnerin tuotoissa.

Leffajulistehan on kyllä ikoninen kylmän sodan aikainen teos:

Image
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
Tina DeMona
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 5117
Joined: Fri Jun 06 2014 18:19
Location: Kerava

Re: Clint Eastwood

Post by Tina DeMona »

^Joo, ne innovoinnit liittyi kiiltävien / heijastavien asioiden kiiaamiseen taustakankaasta. Ihan kiva juttu varmasti vaikka hyvin kämäistä kamaa muuten Dykstralta olikin.

Juliste on kyllä hieno!
--- Amal shufar, at rrug ---

User avatar
Invictus
Vittuuntunut kirjastotäti
Vittuuntunut kirjastotäti
Posts: 12046
Joined: Thu Mar 13 2008 13:02
Location: Seinäjoki

Re: Clint Eastwood

Post by Invictus »

Juu, Firefox tullut katsottua myös ammoisina aikoina ehkä jopa pariin kertaan, mutta kyllä muistikuva on pitkäpiimäisestä tylsyydestä. Varmaankin on Eastwoodin omista ohjauksista heikoin niistä joita on nähnyt, Heartbreak Ridge on kyllä hyvin kilvoittelemassa, vaikka monet siitä kai pitävätkin huvittavan patrioottisuuden ym. takia.

User avatar
väliaikainen nikki
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 2372
Joined: Fri Feb 02 2018 11:32

Re: Clint Eastwood

Post by väliaikainen nikki »

Invictus wrote:Juu, Firefox tullut katsottua myös ammoisina aikoina ehkä jopa pariin kertaan, mutta kyllä muistikuva on pitkäpiimäisestä tylsyydestä. Varmaankin on Eastwoodin omista ohjauksista heikoin niistä joita on nähnyt, Heartbreak Ridge on kyllä hyvin kilvoittelemassa, vaikka monet siitä kai pitävätkin huvittavan patrioottisuuden ym. takia.
Firefoxia en ole uskaltanut uusia ikuisuuksiin kun oli niin umpitylsä. HR taas oli yhdessä vaiheessa katselussa about 6 kk välein. Katseluita kevyesti about 10.
Harry Väliaikainen nikki hates everybody: Limeys, Micks, Hebes, Fat Dagos, Niggers, Honkies, Chinks, you name it.

User avatar
Adventurer
Omituinen saunoja
Omituinen saunoja
Posts: 3890
Joined: Wed Mar 19 2008 17:53
Location: Turku!

Re: Clint Eastwood

Post by Adventurer »

Firefox on näkemättä mutta Heartbreak Ridge on :upeeta2:

Post Reply