Jackie Chan

Keskustelua elokuvista ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4674
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Jackie Chan

Post by aTomiK »

Image

Shao Lin mu ren xiang aka Shaolin Wooden Men (1976) 3+/5
https://www.imdb.com/title/tt0075201/

Lisää varhais Chania. Lo Wei tällä kertaa tuotantopuuhissa ja ohjauksesta vastasi Chi-Hwa Chen.

Jackie esittää mykkää Shaolin temppelin oppilasta joka matsaa alkuun lohikäärme-, käärme-, tiikeri-, leopardi- sekä kurkityylien mestareita vastaan mutta tämä osoittautuu lopulta uneksi.
Ensimmäinen dialoginpätkä kuullaan noin 9 minuutin kohdilla ja seurataan munkkien johtamaa rankkaa koulutusta jossa yhtenä osana on kantaa vettä paljuihin lyijykengät jalassa ja tätä porraskohtausta oli myös Tarantino Kill Billiin lainannut.
Kaksi vuotta temppelissä ollut Jackie pilkkoo seuraavaksi puita ja saa shittiä, koska vaipuu vähän väliä muistelemaan lapsena näkemäänsä isänsä murhaa.

Jackie ystävystyy luolassa olevan vangin kanssa joka alkaa opettaa tälle tappotyylin kung-fua mutta saa vastapainoksi myös shaolin kung-fu opetusta eräältä nunnalta.
Pian Jackie on valmis kokeilemaan vaativaa puumiesten kuja testiä ja kaikkien ihmetykseksi hän läpäisee sen minkä jälkeen heppu lähtee temppelistä ja vie vangille lupaamansa viestin perille.
Vanki osoittautuukin munkkien aikoinaan kiinniottamaksi Fat-Yu nimiseksi Vihreä Lohikäärme lahkon pahispomoksi joka alkaa heti pakoon päästyään tappaa porukkaa.
Jackien on aika miettiä tekosiaan mutta voiko hän nousta opettajaansa vastaan?

Ihan mainio leffa oli tämä Shaolin Wooden Menkin vaikka pituutta oli taas hieman liikaa, kun lähenneltiin tunti 50 minuutin mittoja.
Jackie vetää hyvin ja esiintyy lähes koko leffan ajan siis mykkänä. Monenlaista treeniä on mukana ja se puumiesten kuja kohtaus on hyvinkin muistettava pätkä.
Näpsäkkää usean eri tyylin kung-fua nähdään pitkin leffaa mutta lopputaistelu ei pärjännyt tiukkuudessa New Fist of Furyn vastaavalle. Fat-Yu on kuitenkin ihan tiukannäköinen pahis ja mukana touhusi jälleen tuttu patukka Kam Cheung.

Juonessa on paljon genren peruselementtejä mutta tarina etenee mielenkiintoisella tavalla eli kyllä Chan fanien kannattaa tämäkin leffa katsoa.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4674
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Jackie Chan

Post by aTomiK »

Cloud wrote:
Thu Apr 08 2010 17:49
Shao Lin men (Hand of Death/Countdown in Kung Fu) ****
http://www.imdb.com/title/tt0073694/

Uusintakatselu. Edellinen katselukerta oli noin 15 vuotta sitten joten muistikuvat tästä olivat erittäin heikot.

Shaolin-oppilaita tapetaan yksitellen pitkin Kiinaa. Eräs tappajista on julma mantsujohtaja Shih Shao-Feng (James Tien). Taitava Shaolin-oppilas Yun Fei (roolissa korealainen taekwondo-mestari Dorian 'Flash Legs' Tan Tao-liang) saa tehtäväkseen hoidella Shih'in hengiltä ja samalla auttaa erään oppineen (roolissa ohjaaja John Woo) turvallisesti joen yli pakoon matsuja. Avukseen Yun Fei saa The Wanderer nimellä tunnetun miekkamestarin (Wei Yang) sekä reilun puunhakkaaja Tan Fengin (Jackie Chan) joilla molemmilla on kostettavaa Shih'ille.

Alku oli melko heikkoa Chang Cheh-kopiointia mutta sen jälkeen John Woo löysi jo hieman omaa tyyliänsä ja Hand of Death nouseekin helposti Woon alkuaikojen ohjausten kärkipäähän. Dorian Tan ei yksinään kykene kannattelemaan elokuvaa ja osin tästä johtuu alun heikkous. Kun mukaan tulee Wei Yang ja Jackie Chan, alkaa elokuva toimia aivan uudella tavalla. Kolmikon välillä on selvästi hyvä kemia. Varsinkin kohtaus jossa harjoitellaan tulevaa loppumatsia varten on todella hienoa katsottavaa. Kohtauksen hienouden kruunaa toimiva musiikki josta vastasi Joseph Koo (tehnyt musiikit mm. elokuviin A Better Tomorrow 1-2, A Terra-Cotta Warrior, Way of the Dragon, Fist of Fury ja Fist of Legend).

Jackie Chan sai elokuvasta keskeisen sivuroolin. Hän oli vasta palannut Australiasta jonne vetäytyi hetkeksi 1970-luvun puolessa välissä. Sammo Hung oli palkattu elokuvan stuntkoordinaattoriksi ja Jackie sai roolin Sammon kautta joka itsekin esiintyy elokuvassa keskeisen mantsusotilaan roolissa. Lisäksi elokuvassa nähdään myös Yuen Biao pienessä roolissa vartijana joka saa nuolen rintaansa. Joten tämä oli ensimmäinen elokuva jossa kolmikko Jackie Chan, Sammo Hung ja Yuen Biao näyttelivät yhdessä.

Tappelut ovat pääosin hienoa katsottavaa. Sammo Hungin kädenjäljen näkee niistä varsin hyvin. Yuen Biaon taidokkuutta käytettiin hyväksi hänen toimiessaan näyttelemisen lisäksi myös stuntmiehenä. Dorian Tanin upeat potkutaidot ovat loppumatsissa keskeisessä osassa James Tienin antaessa hänelle hyvän vastuksen pahisroolissa. Hand of Death on siis edelleen toimiva kung fu-elokuva John Woolta ja Jackie Chanille se merkitsi uran alkuvaiheessa pientä näytönpaikkaa, joskin todellinen näyttö hänen kyvyistään saatiin vasta elokuvassa Snake in the Eagle's Shadow pari vuotta myöhemmin.
Image

Katsoin Hand of Deathin (1976) ja olipa kyllä paljon parempi mitä muistikuvat aikoinaan kasetilta tsekatusta elokuvasta kertoivat. 4/5 annan arvosanaksi minäkin.

Cloud laittaa leffan hienosti tuossa pakettiin ja olen täysin samaa mieltä, että hyvää kaverihenkeä oli elokuvan kolmikolla. Itse tykkäsin korealaissyntyisestä pääosanesittäjä Tao-Liang Tanista, sympaattisen oloinen tyyppi.

Onhan tämä heittämällä raain näistä tähän mennessä katsotuista Chan leffoista. Jackie upottaa itsekin armotta terästä vihollisten lihaan ja veri sen kuin tirskuu.
Filmissä oltiin myös bordellissa missä on muutama maukas typy ja tässähän nähtiin jopa hetki tissinhierontaa!

Helposti voi Hand of Deathia suositella ja on kyllä hyvä kuvanlaatu näissä suomireiskoissa vaikka muuten vajavaisia julkaisuja täydellisyyttä etsiville olisivatkin.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

User avatar
aTomiK
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Posts: 4674
Joined: Sat May 31 2014 12:17

Re: Jackie Chan

Post by aTomiK »

Fung yu seung lau sing aka The Killer Meteors (1976) 3/5
https://www.imdb.com/title/tt0074747/?ref_=nv_sr_srsg_0

Seuraava Chan pätkä oli jälleen Lo Wein ohjaama ja lähes mielipuolisesta tekstistä vastasi Ku Lung.

Joo, olihan melkoista tajunnanvirtaa tämän leffan juoni. Alkuun esitellään neljä heppua joilla on erilaiset taidot ja supersankarinimiä kuten Varjoruoska sekä Rautanyrkki.
Siten esitellään leffan nimihahmo The Killer Meteor (Jimmy Wang Yu) jota kaikki pelkää sekä kunnioittaa ja jonka eräs mysteeri heppu vie lähistöllä sijaitsevaan kartanoon.
Meteor tapaa toisen kunnioitusta herättävän hepun nimeltä Hua Wu Bin (Jackie) joka antaa Meteorille tehtäväksi tappaa hänet myrkyttänyt oma vaimo ruova Tempest jolla on neljä kovaa eri voimia omaavaa henkivartijaa.

Tässä kohtaa ollaan noin 40 minuutin paikkeilla ja ajattelin, että no nyt tähän elokuvaan tulee jotain tolkkua mutta kaikkea muuta ; )
Juoni kierähtää vielä pari kertaa ympäri vähintään kolmella twistillä ennen kuin ollaan finaalissa joten hereillä sai tätä katsellessa olla.

Joka tapauksessa kyseessä ihan kiva pätkä joka ei ota itseään turhan tosissaan ja muutama nätti tappelukin löytyy. Tässä on mukana myös fantasia elementtejä ja vaijereitakin on ilmeisesti käytetty.
Wang Yu on ihan cool tyyppi ja Chan tekee melko pienen mutta mielenkiintoisen roolin. Mukana on myös muutama erittäin vetävän näköinen naisnäyttelijä joita en osaa nimetä koska niin ei osaa tehdä wiki eikä IMDB:kään.

Jos tekee mieli tsekkailla honkkaritouhua jonka juoni ei mene sitä kaikkein perinteisintä suoraa linjaa niin suosittelen tutustumaan The Killer Meteorsiin.
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

Post Reply