Hohtoloota

Mystinen suomalainen elokuvafoorumi
Tänään on La Touko 25 2019 14:00


Etusivu » Foorumit » Elokuvat - yleistä


Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 36 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Kirjoittaja
Etsi tätä:
Viesti

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 0:05 
Ylös  
Kuva

Tässäpä uusi threadi joka ei varmasti kiinnosta ketään! Enkä ole varma vielä kiinnostaako minuakaan kovin pitkälle. Mutta silloin pari vuotta sitten kun kävin siellä Walesissa ostin halvalla tuon jonkun Carry On -leffaboksin, hetken mielijohteesta koska näihin on pitänyt tutustua ihan mielenkiinnosta jo jonkun aikaa. Vaikka enhän minä koko sarjasta tiedä yhtään mitään muuta kuin että brittiläistä komediaa ovat. Ja olihan se yllätys hotellilla melkoinen kun minulle selvisi että sarjassa on jotain päälle 30 leffaa ja kaiken maailman tv-juttuja ja muita häröilyjä vielä päälle. Jotka siis kaikki löytyvät tästä varsin kompaktista paketista. Nyt sitten ajattelin että josko alkaisi näitä läpi käymään ja vaikka toivottavasti tulee muutakin katsottua, en minä yleensä jaksa tällaisia yhtenäisiä bokseja osittain katsottuna pitää. Ja ihan leffojen suuren määränkin takia mielestäni uuden palstan perustaminen on varsin luontevaa.

Sen nyt arvaa että melkoiseksi yksinpuheluksihan tämä varmasti menee eikä taatusti monien elämää hetkauta mihinkään suuntaan mutta perkele! Kyllä minä nyt näistäkin katselmuksista haluan johonkin sönköttää. Tietysti, onhan tässä se vaara että itsekin väsyn kyseiseen sarjaan jossain elokuvan kolme tietämillä jolloin tämä palsta jää myös holtittoman torsoksi. No, olkoon sitten vaikka ikuinen muistomerkki yhden ihmisen suuruudenhulluudesta jos ei muuta.

Sen pidemmittä horinoitta se ensimmäinen sarjassa valmistunut tuotos sitten:
Carry on Sergeant vuodelta 1958.

https://www.imdb.com/title/tt0051453/reference

No niin, eli nämähän ovatkin heti paljon varhaisempia leffoja kuin olin kuvitellut. En tiedä mistä moisen kuvan olen saanut mutta minä luulin näiden olevan enemmän 70- ja 80-luvun juttuja mutta vielä ihan 50-luvulla on tämä ensimmäinen tehty. Eli siis mustavalkoinenkin kuten ajan pikkubudjetin tuotoksilta sopii olettaakin.

Armeijafarssitunnelmissa ollaan ja käyhän tuokin järkeen kun täällä Suomessakin vastaavanlaisia samoihin aika-akseleihin ulospuskettiin. Näihin tuotoksiin en ole tosin koskenut pitkällä tikullakaan joten niihin en voi verrata; sen sijaan tarinakaari tässä on melkeinpä yksi yhteen sama kuin eräässä myöhemmin valmistuneessa leffassa eli Stripesissä: mies löytää itsensä armeijasta eikä oikein kiinnostaisi; komppania on täynnä uskomattoman eksentrisiä töhöjä joiden kanssa sekoillaan ynnä keppostellaan mutta lopussa sitten yritetäänkin sattuneista syistä ihan oikeasti petrata ja päästä parhaaksi alokasjoukoksi ikinä. Ja tietenkin se omituisen sekoileva luonne onkin lopulta vain etu ja silleen.

Ja itse asiassa huumori puree tässäkin ihan kohtuullisen hyvin. Etenkin ottaen huomioon kuinka vanha leffa on kyseessä ja kuinka puhtoista sekä mukavakivaa kaikki sen huumori on. Kai tuollainen hahmovetoinen, vähän Police Academystäkin muistuttava farssiperseily vaan sitten toimii vähän joka paikassa.

Hauskoja yksityiskohtia piisasi kuten että päähenkilömme värvätään armeijan harmaisiin hääpäivänsä iltana ja luonnollisesti hääyökin jää sitten vähän väliin. Toimelias morsmaikku (Goldfingerissäkin ollut Shirley Eaton) ei voi hylätä sulhoaan vaan salakuljettaa itsensä messihallin keittäjäksi. Samaan aikaan varsinainen keittotäti rakastuu yhdellä silmäyksellä päähenkilön todella luulosairaaseen psykiatrikaveriin mutta tunne jää yksipuoleiseksi - kunnes elokuvan ehkä hulvattomimmassa / höperöimmässä kohtauksessa kääpä kokee toisen psykiatrin toimesta uskomattoman muodonmuutoksen pikku hiirulaisesta oikeaksi alfaurooksi. Hätää kärsivää kersanttia, joka on lyönyt paitsi uransa myös vielä enemmän kirvelevät 50 puntaa vetoa oman joukkionsa erinomaisuudesta, esittää itse ensimmäinen Doctor Who-tähti William Hartnell.

Parakkikaverit käsittävät mm. rokkenrollimiehen, holtittomasti töpeksivän yläluokkalaiskuikelon, naistenmiehen ja jonkin sortin poliittisen toisinajattelijan. Ja jos samoja teemoja vähän muuttaa hevipään, rikkaan paskiaisen, collegeorgiariehujan ja anarkistiaktivistin suuntaan aivan samat karikatyyrit voisivat löytyä - ja usein löytyivätkin - mistä tahansa vastaavasta kasarikomediasta. Nyt kyllä tosin aivan niin paljon hahmojen erikoisluonteita ei käytetty hyväksi kuin olisi suonut - fokus pysyy melkein koko ajan päähenkilössä rakkaushuolineen, tämän psykiatrikaverissa ja niissä upseereissa. Mutta oli joka tyypillä nyt sentään edes jonkinlainen tähtihetkensä joten kaipa paskemminkin olisi taas kerran voinut vetää.

Joka tapauksessa homma oli ihan viihdyttävä, kevyt komediahupsuttelu mukavilla brittiläisyyksillä. Hyvin voin nähdä tälläkin hetkellä jonkun saarivaltakunnan patun nautiskelevan tästä paikallisesta Uuno Turhapurosta iltateensä äärellä. Eli urakka alkoi ihan mallikkaasti; ensimmäinen pätkä katsottu, jotain päälle 30 jäljellä.

Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---


Viimeksi muokannut Tina DeMona päivämäärä Ma Maalis 11 2019 0:45, muokattu yhteensä 1 kerran
 Profiili  

Poissa
Sinanjun mestari
Sinanjun mestari
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Ma Huhti 07 2008 17:57
Viestit: 3227

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 0:23 
Ylös  
En varmaan näistä oo koskaan kuullutkaan, mutta kiinnostus kyllä heräsi. Historiallisiakin seikkailukomedioita näyttäs leffasarjassa olevan ja Emmanuelle-"vedätys" kaupan päälle.

_________________
Saab 900
Built as a Merc, safe as a Volvo, and so much cooler than a BMW.

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 0:44 
Ylös  
rautapuoli kirjoitti:
En varmaan näistä oo koskaan kuullutkaan, mutta kiinnostus kyllä heräsi. Historiallisiakin seikkailukomedioita näyttäs leffasarjassa olevan ja Emmanuelle-"vedätys" kaupan päälle.


Minäkään en tiedä tähän mennessä mitään muuta kuin mitä olen ohikorvalla jostain kuullut ja boksin takakannesta leffojen nimiä lukenut. Ihan hauska oli tuo eka kyllä ja toki kaikki kumma ja erikoinen kiehtoo.

Laitanpa tuohon ekaan viestiin vielä visuaalisenkin elementin niin on kivempaa.

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
Kultaloota
Kultaloota
Käyttäjän avatar

Liittynyt: To Elo 14 2008 0:05
Viestit: 982

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 4:32 
Ylös  
No nyt! Knalli päästä ja kantapäät yhteen, carry on. Elokuvasarja itselleni tuttu jo vuosikymmenten takaa, mutta ainuttakaan en ole kokonaan nähnyt eli mielenkiintoista seurattavaa luvassa.

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 3357

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 8:03 
Ylös  
En ole ikinä hokannut, että Carry On elokuviakin on noin helvetisti. Näitähän on tarjolla pienemmissäkin bokseissa ja lähellä olen ollut ostaa kokeeksi mutta nythän tässä ei tarvitse muuta kuin nojata taaksepäin ja seurata Tinan matkaa :upeeta2:
Pakkohan tuollaisessa määrässä on olla hyviäkin leffoja mukana.

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 10:02 
Ylös  
No mahtaavaa jos kiinnostusta löytyy!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ma Maalis 11 2019 18:25 
Ylös  
Sittenpä katsoin vuotta myöhemmin ilmestyneen sarjan kakkososan, Carry on Nursen.

https://www.imdb.com/title/tt0051452/reference

Nyt ollaan sitten sairaalamaailmassa ja erittäin hyvä komedia oli tämäkin, ehkä vähän jopa tuota Sergeanttia parempi. Tai sillä lailla että hauskoja kohtia ja yleistä kreisisekoilua oli enemmän ja se oli parempaa mutta sitten ehkä toisaalta touhusta ei muodostunut yhtä vahvasti kokonaisuutta kuin tuossa ekassa. Jutut ei aina välttämättä johda mihinkään mikä on vähän ikävää. Sitten kyllä toisaalta siinä missä tuo eka leffa omasi selkeän keskushenkilön jonka varjoon kaikki muut vähän jäävät on tämä taas paljon puhtaammin ensemble-teos jossa juurikin nuo viimeiksi valittelemani hassujen sivuhahmojen omituisuudet nyt pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

William Hartnellia ja juuri sitä päähenkilöä lukuunottamatta melkeinpä kaikki muut samat näyttelijät ovat tässä mukana: eri- mutta kohtuusamankaltaisissa rooleissa. Se edellisen pätkän psykiatri on nyt nyrkkeilijä joka on loukannut kätensä viimeisimmässä ottelussaan. Sen lisäksi löytyy kärsimätöntä rikasta jamppaa joka tahtoisi liikavarpaansa hoitoon että pääsisi lirkuttelemaan muijansa kanssa lomamatkalle, ydinfyysikko mikä mielestään tietää kaikesta kaiken ja eversti joka kiusaa hoitajia jonninjoutavilla vedonlyöntiasioillaan. Hoituripuolella mm. todella vahvasti töhöilevä harjoittelija sekä tottakai topakkana auktoriteettihahmona kaikkien pelkäämä matroona.

Vitsit vaihtelevat pikkukivoista sanaleikeistä ynnä puujaloista kunnon farsseiluun johon päästään erityisesti loppupuolella. Kirkkainpana helmenä pitkä sekvenssi jossa osaston tyypit saavat viinaksia käsiinsä ja sitten ydinfyysikko - luonnollisesti jonkun sattumanvaraisen biologiakirjan luettuaan ja näin lääketieteestä mielestään kaiken tietävänä - aikoo kännipäissään operoida rikkaan tyypin liikavarpaan joutessaan pois kiusaamasta. Tämä ei tietenkään voi mitenkään mennä keturalleen etenkin kun suunnitelmaan kuuluu pukea yksi miehistä hoiturityttelin univormuun muiden hoitajien harhauttamiseksi. Kun 50-luku alkaa jäämään taakse myös keveitä kaksimielisyyksiä alkaa pikkuhiljaa liukua hienovaraisesti dialogiin mihin liittyy myös elokuvan päättävä loppuvitsi, joka oli kuulemma - eritoten amerikassa - hyvinkin kohauttanut juttu aikoinaan.

Onhan tämä myös sinänsä mielenkiintoinen katsaus aikansa sairaalakulttuuriin ja yhteiskuntaan yleensä - toki vahvan komediavääristymän läpi katseltuna. Luokkaerot ovat yhä voimissaan kun yksi osaston potilaista tahtoisi muiden uskoa olevansa rikas aatelinen vaikka oikeasti elelee eukkonsa rahoilla. Koko osaston toiminta pysähtyy minuuttikaupaksi kerran päivässä kun matroona päättää vaivautua tepastelemaan paikalle. Tätä pitää sitten ottaa vastaan kuin jotain paavia niin että potilaiden henkilökohtaiset tavaratkin on siivottava pois näkyviltä. Ilmeisesti yhden käsikirjoittajan vaimo oli hoitaja ja monet jutut saaneet inspiraationsa todellisista tilanteista ja henkilöistä.

Varsin hauskaa viihdettähän tämä oli, edelleen. Ei kyllä vielä kaduta että tämän boksin silloin satuin ostamaan.

Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ti Maalis 12 2019 21:18 
Ylös  
Homma jatkuu seuraavaksi koulumaailmassa filmissä Carry on Teacher samalta vuodelta kuin edellinenkin eli 1959.

https://www.imdb.com/title/tt0052676/reference

Selkeästi ei olla jääty laakereille lepäilemään kun edelliset kaksi tuotosta yllätyshiteiksi muodostuivat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vieterin löystymistä ja väkisin vääntämistä vaan paitsi että kyseessä näkemästäni kolmikosta selkeästi paras tapaus, alan tosissani lämmetä näille Carryooneille aika vahvasti.

Koulun mukava, virkaa tekevä vararehtori ei tahdo käyttää piiskaa tai muuta fyysistä kuritusta oppilaidensa aisoissa pitämiseksi. Tämä ei oikein tahdo henkilökunnalta sujua mitä sitten taas katsotaan syyksi oppilaiden rasavilleyteen. Reksillä olisi vielä urasuunnitelma edetä synnyinseutunsa upouuden opinahjon johtoon - mutta pahaksi onneksi kouluun on saapumassa psykologi sekä opetusministeriön tomera naikkonen kouluelämää tutkailemaan. Hekään eivät läimintää siedä mutta jotenkin olisi oppilaat silti saatava kuriin etteivät vararehtorin etenemistoiveet tyssää sen sileän tien. Vaan juuri tällä viikolla koululaiset tietysti oikein päättämällä päättävät pistää oikein kunnolla ranttaliksi. Ja siitähän se sekasotku on valmis alkamaan.

Tässä oli aivan uskomaton sekoiludraivi halki elokuvan päällä. Kaikki menee surutta palasiksi ja hyvin toimivaa fyysistä komediaakin harjoitetaan aiempaa kahta leffaa enemmän. Niinkin klassisita ilonaiheista kuin syyhypulverista ja pierutyynyistä (vai mikä helvetin pierutorvi se tässä nyt olikaan) edetään aina kemianluokan alkoholin sekoittamiseen opettajainhuoneen teeveteen ja koulunäytelmän totaaliseen tuhoamiseen. Pommiakin uhataan jossain vaiheessa räjäyttää mikä saa ehkä näin Post-Columbine- ja yleensä terrorismi-iskujen aikana mukavasti tummempaa väriä itseensä kuin oli ehkä tarkoitettu. Sivussa viritellään rakkausjuonia jotka nekin, hämmästyttävää kyllä, kiinnostavat jossakin määrin.

Se yksi topakka muija mikä näissä on heittää muuten ihan samanlaisia ilmeitä joka paikkaan kuin Aake Kalliala. En tiedä mistä tuo tuli mieleeni mutta raportoin sen silti.

Erittäin hauska leffa ja ehkä ensimmäinen mitä ihan täysin rinnoin näistä jopa suosittelen kaikille kevyen ja lapsekkaan huumorin ystäville. Toimii nimittäin vielä tänäpäivänäkin varsin erinomaisesti. Mielenkiintoisena reunahuomiona tuo keskustelu fyysisen kurittamisen paheista mikä lienee ollut kohtuullisen progressiivista puhetta arvon vuonna -59. Lisäpisteet yhden hahmon hupaisasta ja usein hyötykäytetystä sukunimestä "Alcock". Sensuurit tahtoivat kuulemma kieltää mutta eivät keksineet sopivaa tekosyytä millä pystyisivät leimaamaan sopimattomaksi.

Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Ke Maalis 13 2019 20:26 
Ylös  
Ja matka jatkuu poliisien, noiden klassisten pilkkakirveen maalitaulujen, maailmassa leffassa Carry on, Constable.

https://www.imdb.com/title/tt0053699/reference

Ja nyt ollaan sitten siirrytty lopultakin 60-luvulle sillä valmistusvuosi on 1960. Meininki on hyvin pitkälle sama ja tuttu mikä on ihan jees koska hyvinhän se toimii. Jos jotakin niin pikkuhiljaa alkavat myös klassisemmat brittihuumoriin yhdistettävät hupsuuden alueet kuten naiseksi pukeutuminen hassuilla äänillä varustettuna ja paljaiden takalistojen vilkkuminen siellä täällä päästä mukaan kuvioihin.

Ensimmäisen leffan yhteydessä mainitsemani Police Academy ei ole mikään hirvittävän huono vertauskohta koska hyvin samankaltaisia juonielementtejähän tästä taas löytyy. Poliisiasemalla on porukkaa kipeänän vakavan flunssa-aallon kourissa joten tilalle värvätään kolme valmistujaa tilalle. Tottakai koulu sitten lähettää kolme huonointa luuseriaan joita luonnollisesti esittävät nämä aiemmistakin filmeistä tutut neromme. Aisaparikseen saavat vielä aseman vakkarisurkimuksen ja olenkos väärässä vai alkaakos tässä vaiheessa jo kevyt, hienovarainen homosteluhuumorikin nostamaan päätään? Aikamoinen dandy on nimittäin tuo aiemmissakin filmeissä ollut honkelo tässä ja muut vähän vittuilee sen naismaisista tavoista ynnä muusta. No kuitenkin, sitten tietysti kevyellä otteella mokataan kaikki mahdollinen kunnes lopussa sitten tarjoutuukin mahdollisuus pelastaa oma ylikomisario erotukselta. Luonnollisesti omia kummajaisrutiineja avuksi käyttäen.

Ihan yhtä hyvin ei tämä minulle toiminut kuin tuo Teacher, vaikka hyvähän tämäkin oli. Ehkä sellainen koherentti punainen lanka jäi taas pikkuisen uupumaan - tuosta ylikonstan erotusmahdollisuudestakaan ei oikein tehty mitään numeroa ennenkuin ihan vasta loppupuolella. Siinä Teacherissa oli jatkuvasti sellainen kytevä pommin sytytyslanka pöydän alla mukavasti. Yksittäiset kohtaukset sitten olivatkin usein taas oikein mainioita ja hauskoja. Vähäsen kyllä nämä pakolliset rakkaushuolet alkavat tässä vaiheessa jo toistaa itseään.

Ehkä lempisekvenssi oli sellainen kohtuuöveri perseily missä kaksi sankariamme onnistuvat itse syyllistymään vahingossa myymälävarkauteen yrittäessään myymälävarkaita metsästää. Se vaatiikin jo vähän taitoa sekä mielikuvitusta.

Eli tykkäsin kyllä. Tämä on ilmeisesti tämän ohjaajan viimeinen leffa ainakin hetkeen joten katsotaan mitä eri tyypit puikoissa saavat aikaan seuraavalla kerralla.

Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: La Touko 31 2014 12:17
Viestit: 3357

Viesti Lähetetty: To Maalis 14 2019 10:52 
Ylös  
Okei, mitäs tuossa on jo käyty läpi... armeija, sairaanhoitajat, koulumaailma ja poliisit. Kyllähän noissa on varmasti monille komedioille pohjia luotu.
Jännä kuulla missä puitteissa siellä on hassutellaan seuraavaksi :upeeta2:

_________________
"Days are like women - each one's so damn precious, but they all end up leaving you."

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: To Maalis 14 2019 11:08 
Ylös  
aTomiK kirjoitti:
Okei, mitäs tuossa on jo käyty läpi... armeija, sairaanhoitajat, koulumaailma ja poliisit. Kyllähän noissa on varmasti monille komedioille pohjia luotu.
Jännä kuulla missä puitteissa siellä on hassutellaan seuraavaksi :upeeta2:


Jep. Seuraava on muistaakseni Carry on Regardless joka ei heti paljastakaan aihettaan otsikossaan. Mutta eiköhän tuo vielä tänään selvinne.

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: To Maalis 14 2019 17:00 
Ylös  
No niin, ja sitten Carry on Regardless vuodelta 1961.

https://www.imdb.com/title/tt0054727/reference

Ja eihän tämä ihan uusin voimin ollutkaan tehty vaan kaikki aiemmatkin ohjeistanut Gerald Thomas on tässäkin mukana - nyt tosin toisella hepulla avustettuna. Missä näiden tehtävät sitten ovat risteytyneet, en tiedä.

Nimi ei tosiaan ole yhtä selkeä kuin aiemmat mutta tässä ollaan jonkinlaisessa kai vähän Varamiespalvelun tyyppisessä firmassa mihin sitten soitellaan apukäsiä kaivatessa. Sekoilu on luonnollisesti jälleen päivän sana. Parhaana jaksona juttu missä tyyppien tehtävänannot menevät sekaisin sekä sellainen juttu missä se muikkeli menee aiheuttamaan pahennusta hienoihin viininmaistijaisiin. Sekin oli kelpo juttu missä se koppava tyyppi menee kävelyttämään vanhan rouvan lemmikkiä joka sitten paljastuukin apinaksi. Tai lopun todella typerät siivoilusekoilut.

Valitettavasti kokonaisuutena tämä on ehdottomasti heikoin tähän asti mikä näkyy esimerkiksi erinäisten väärinkäsitysten väkinäisyydessä ja muutta lievässä huolimattomuudessa. Keskivaiheilla on joku todella kummallinen agenttiparodiasetti mikä kestää todella kauan ja venyyttää jo näidenkin touhujen sisäistä logiikkaa melkoiseen katkeamispisteeseen. Samoin jonkun ostoskeskuksen näyttelijöinä toimisesta kertova kohta uhmasi fysiikan lakeja vähän liiaksikin tuoden mieleen ikävästi jopa ne köpöisimmät Police Academy -jatko-osat.

Kokonaisuus kuitenkin edelleen varsin katsottava mutta ehkä tämä tosiaan jotain uutta verta alkaisi koht'sillään kaivata. Hetkensä oli toki, silti, tässäkin eikä tämä nyt mitään Adam Sandler -löysyyttä vielä muistuta millään tasolla.

Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Pe Maalis 15 2019 18:01 
Ylös  
Sitten oikein tuplawhammy kun en eilen saanut unta siihen aikaan kun olisi pitänyt (tai ainakin kannattanut). En tiedä mistä tämä unettomuusperseily nyt taas mönkii esiin kun ei sitä ole varmaan puoleentoista vuoteen oikein ollut. Mutta siis yön silmässä tiirailin Carry on Cruisingin vuodelta 1962.

https://www.imdb.com/title/tt0055831/reference

Ja käyhän tuo järkeen sillä tällainen loistoristeilypelleilyhän oli vissiin tähän aikaan aika suosittua; lentoliikenteen ollessa kuitenkin vielä vähän lapsenkengissään ja varmasti kamalan kallista mutta keskiluokan rikastuttua sen verran että tahdottiin ulkomaan ihmeitäkin tapittamaan. Ja sitten sitä ollaan siellä suoraan aviomiesehdokkaita kollaamassa ja tottakai halpoja tax free -kännejä vetämässä; vähän kuin ruotsinlautalla nykyään paitsi vähemmillä Kaija Koo -esiintymisillä varustettuna.

Huomionarvoisa pätkä siinäkin mielessä että on eka värillinen Carry On. Ja varsin kivalta näyttääkin: Pinewoodiin tehdyt laivalavasteet menevät ihan läpi ja stock footagea eri laajemmista maisemista hyötykäytetään surutta. Sillä koppavalla äijällä mikä näissä aina on, on myös suorastaan pelottavan kirkkaan siniset silmät nyt kun kaverin näkee ensi kertaa väreissä. Ja en tiedä onko tällainenkin uusi elementti kuin värikuvaus sitten onnistunut puhaltamaan taas vähän uutta tuulta purjeisiin koska paljon vahvemmilla farssituksilla tässä mennään kuin tuossa edellisessä.

Juoni on oikeastaan sama ja vanha eli risteilyaluksen kapteenin miehistö kokee äkkinäisiä muutoksia erinäisten sairastapausten vuoksi. Ja ketäs siellä sitten olisi kohlaamassa elleivät samat vanhat tutut naamat. Tai no, lähinnä; koska myös Carry On -miehistö on kokenut muutoksia: se honkkeliäijä ei ole tässä koska kuulemma vaati paljon lisäpalkkaa ja nimensä alkuteksteihin ensimmäiseksi. Tämä on melko kummaa kun ei se tuossa edellisessäkään tuntunut tekevän juuri mitään. Sitä hauskaa blondia naista eikä sitä topakkaa matamia ei ole tässä kanssa ollenkaan - joskin tuo viimeiksi mainittu oli Regardlessissakin vain yhdessä kohtauksessa.

Laivan kokkina joku outo punapäähyypiö millä on suorastaan pelottavat hampaat - brittiläinen hammashuoltohan on tunnetusti maailman parasta laatua. Niinä pakollisina "ihanina naisina" mukana kaksi muijaa joiden ympärille sitten rakkausjuonia punotaan ja kyllähän nuokin hommansa hoitivat. Eivät ehkä sarjan hekumallisimpia eukkosia mutta ainakin niillä oli ihan luonteetkin tässä. Ja kyllä nuo 60-luvun bikinit näyttää hyvältä missä ne aina välillä liihottaa. Ehkä loistavimpana uutena hahmona joku teräsmummo mikä voittaa kaikki kaikessa aina viinanjuonnista pingikseen.

Hyvin perinnetietoinen Carry On mutta miellyttävän epäväsynyt kuitenkin.Sitten, lopetettuani viikon opiskelut tältä erää tulin kotiin ja heitin vanhat kunnon nokoset viikonlopun aluksi. Siitä toivuttuani sitten teki mieli jotakin puraista ja eihän se auttanut kuin heittää toinen leffa sisään: tällä kertaa vuoden 1963 Carry on Cabby.

https://www.imdb.com/title/tt0056912/reference

Aluksi vaikutti pettymykseltä koska värikuvauksesta oli taas luovuttu - oliko sitten ollut liian kallista vai mistä lie kiikastanut - eikä taksikuskeilukaan heti kärkeen vaikuta miltään täydelliseltä superkomedian aiheelta. Vaan mukavaa olla väärässä sillä tämä pätkä hylkää vanhan formaatin täysin ja suunnistaa täysin uusille vesille (edellisen leffan risteilyteemasta huolimatta).

Se vanha symppis tyyppi mikä on näissä yleensä aina joku auktoriteettifiguuri (ekan leffan kersantti, neljännen ylikomisario, Regardlessin pomo, yläpuolisen kapteeni) on kiireinen ja vekkuli taksifirman omistaja millä ei ole juuri aikaa tai kiinnostusta vaimolleen (se pullea matami mikä tekee loistavan paluun näihin pätkiin). Jää hääpäivät sun muut unhoon kun pitää juosta päätäpahkaa sinne tänne vaikka apulaisiakin olisi yllin kyllin. Tämäkös alkaa eukkoa sen verran vituttaa että päättää aviomieheltään salassa perustaa oman, kilpailevan taksifirman jonne palkkaa pelkästään hemaisevia misukoita miesasiakkaiden lirkuttelusta hyötyen. Mies ei tajua vaimonsa olevan asialla vaan ihmettelee että mistäs se tällainen kimulipoppoo on tullut hänen monopoliasemaansa horjuttamaan. Kilpailu on kovaa ja kohta päästään peruslikaisista keinoista jo oikein yritysterrorismiinkin vastustajan kaatamisen toivossa.

Eli aivan uudenlainen kaava aiempiin verrattuna millä oli mukavan piristävä vaikutus. Fyysistä komediaa on paljon aiempaa vähemmän mutta kumma kyllä se ei juuri haittaa - itse asiassa se vähän mitä on, sen honkkelimiehen palatessaan mukanaan tuoma töhvellys - oli aika pitkälti pätkän vähiten toimivaa materiaalia. Tässä oli selkeästi menty hahmot ja selkeä skenaario etunenässä ja se kyllä pelittää varsin mukavasti. Lopussa leffa vielä muuttuu hetkellisesti ajojahtielokuvaksi kun rosvot kaappaavat vaimon sekä pomon kakkosmiehen tyttöytävän ja näitä pitää sitten lähteä takseilla jahtaamaan. Tässä kohtaa komedia vähän unohtuu mutta ihan mukaansatempaavaa touhuahan tuokin lopulta oli. Ja se oli hassua että yhdellä taksikuskilla on kyydissään toisiaan nuoleskeleva pariskunta jotka eivät edes tajua osallistuneensa takaa-ajoon.

Klassista brittikomediaa edustaa kohtaus jossa yksi miehistä lähetetään naiseksi pukeutuneena soluttautumaan tyttöjen firmaan vakoilemaan. Tämä oli kyllä todella typerää ja toi jo melkein mieleen jonkun Bottom -sekoilun hahmojen suorastaan epätoivoisessa itsensäkusettamisessa. Sitten on synnyttävä pariskunta mitä pitää ajella edestakaisin kun hälytys osoittautuukin useampaan kertaan vääräksi. Muita kovin show stopper -juttuja ei niin ollutkaan mutta elokuvassa pysyi sellainen hauska ja kiinnostava pohjavire kaiken aikaa.

Tästä puuttui puolestaan se koppava äijä mikä oli tuolla risteilylläkin mukana. No, ihan hauska että nämäkin vaihtelevat aina silloin tällöin. Se mummeli tuosta risteilystä tekee paluun mutta ei tässä koohkaa läheskään samalla innolla. Muuten roolitus on suhteellisen pieni mikä toimii koska kyse ei tällä kertaa juuri ole niin segmenttivetoisesta menosta kuin aiemmin.

Kyllä minä tämän ehdottomasti parhaimmistoon rankkaisin tähän mennessä; olisiko jopa toinen suosikkini Carry on Teacherin ohella.Jatketaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: Pe Maalis 15 2019 23:00 
Ylös  
Ja matka jatkuu... älkää kysykö miten... kysykää miksi...!


Tuo oli Trabant Express -referenssi, joita ette varmasti kuule joka päivä vuonna 2019. Onneksi se ei liity mitenkään asiaan. Eli ei jäänyt tähän tältä vuorokaudelta; katsoin myös vuoden 1964 Carry on Jackin.

https://www.imdb.com/title/tt0057919/reference

Mutta mikä hiton Jack? Nicholson? Vai kertooko tämä juuston tekemisestä, niinkuin se pepper jack mitä Subwaystä saa? Vai onko kysymys korttipakan jätkästä?

No ei vaan nyt ollaan ensimmäistä kertaa historiallisissa tunnelmissa sotilaskaleerin kannella 1800-luvun alussa kun Britannia ja Espanja kävivät sellaista mukavaa merisotaa. Eli joo, Mutiny on the Bountyjä sun muita vastaaviahan tässä parodioidaan ja ihan mukava, uusi aluevaltaus onkin Carry on -ryhmälle. Tai ryhmälle ja ryhmälle kun ei tässä tähänastisista regulaareista ole kuin kaksi; se koppava äijä ja se honkkeli tyyppi. Mutta ne onkin kyllä minun kaksi suosikkiani! Eeppisemmälle aikakaudelle soveliaasti myös värikuvaukseen ollaan palattu takaisin.

Uutena päähenkilönä pyörii pitkän linjan brittinäyttelijä Bernard Cribbins minkä minä muistan kahdesta paikkaa: Amy Pondin iskänä uudesta Doctor Whosta (Matt Smithin kausilta) ja yhdestä jaksosta Fawlty Toweria jossa se ei saa juustosalaattia vaikka kuinka tilailee. Se on sellainen hyvän jämäkkä äijä vastapainona kaikelle ympärille vellovalle tyhmäilylle. Hänen hahmonsa on lähdössä merille sotalaiva Venuksella jossa hänen olisi tarkoitus palvella alempana laivastoupseerina mutta päätyessään porttolaan viimeistä maakrapuiltaansa viettämään paikallinen suttura kaappaa häneltä univormun ja identiteetin ja pyyhältää itse paatille. Kukaan ei tietenkään tajua että se on nainen koska sillä on hiukset piilossa hatun alla. Samalla poloinen päähenkilö pakkovärvätään samaiselle paatille "vapaaehtoisena" jolloin se joutuu sietämään paitsi kovaa, ruumiillista kuria myös naikkosen keikistelyä omassa univormussaan. Kukaan kun ei tietenkään usko että se on se oikea alempi laivastoupseeri.

Ja sitten tietysti sekoillaan. Ai että kuinka sekoillaankaan! Se koppava äijä on tässä laivan kapteeni mikä onkin sille mukavan vähän erilainen rooli vaikka sitten saakin pitää tutut maneerinsa. Se on oikeasti nössö ja ottanut mukaan lemmikkilehmänsä saadakseen tuoretta maitoa joka aamu. Se honkkeli tyyppi taas on samoin mukaan väkisin otettu lantakuopan tyhjentäjä. Jossain vaiheessa kohdataan merirosvoja, jossain hiippaillaan pitkin Espanjaa ja voitetaanpa koko armadakin vahingossa. Lehmän kanssa seilataan pelastusveneellä ja jossain vaiheessa tykki räjähtää sillä tavalla, että savupilvestä paljastuvat tyypit univormut riekaleina ja naamat mustuneina. Sen porttolan nimi oli muuten "Dirty Dick" minkä on pakko olla ollut kaksimielisyys jo tähänkin maailmanaikaan.

Olihan tämä aivan uskomattoman hauska leffa. Kyllä tässä jo jonkinlaista esi-Black Adder -meininkiä on havaittavissa, ehkä jopa pienoisia kaikuja Monty Pythoninkin historiateemaisiin leffoihin. Budjetti oli ollut todella pieni mutta onneksi rekvisiittaa ja lavasteita saatiin pöllittyä jostain muusta leffasta. Myös pienoismallikuvausta on harjoitettu sotakohtauksissa - hyvin selkeästi juuri sitä mutta myöskin hyvin sympaattisella tavalla.

Kyllä tämä hymyn nosti huulille. Tuskin maltan odottaa mitähän seuraavaksi.


Naatektaj!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  

Poissa
HOHDOKAS
HOHDOKAS
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Pe Kesä 06 2014 18:19
Viestit: 4029
Paikkakunta: Kerava

Viesti Lähetetty: La Maalis 16 2019 12:57 
Ylös  
Ja sitten: Carry on Spying (1964).

https://www.imdb.com/title/tt0057920/reference

Ajan hermoilla ollaan todellakin oltu James Bond -huuman vallatessa maata. Tätä edellisenä vuonnahan From Russia with Love oli juuri ilmestynyt. Kuulemma Bondit filmattiin naapurilavalla Pinewoodin studiolla joten siinäkin mielessä ihan kaverimeiningillä ollaan liikkeellä. Taas ollaan myös palattu mustavalkoiseen kuvaukseen. Tämä filmografiahan alkaa muistuttaa kliseistä kuvaa sossun jonosta: joka toinen on värillinen (bu-dumtsssh ja silleen).

Valitettavasti alkuun ei oikein tahdota keksiä mitään kovin jännää ja innostavaa agenttisekoilua. Ensimmäinen puoli tuntia lähinnä hapuillaan ja missataan melkeinpä kaikki ilmeisimmätkin hauskuttelun mahdollisuudet. Toki ollaan huonoja agentteja ja toki sekoillaan mutta melkeinpä enemmän näön vuoksi.

Jossain vaiheessa päädytään kuitenkin Algeriaan ja touhu lähtee melkoiseen nousukiitoon tässä, selkeästi elokuvan parhaassa sekvenssissä. Tottakai mennään johonkin porttolaan ja tottakai sinne tarvitsee soluttautua perinteisissä haaremityttöasuissa ja sehän on tietysti automaattisesti hupsua. Muutenkin tähän väliin oltiin kehitetty ihan hauskoja irtovitsejäkin.

Lopussa taas elokuva menee aivan täydeksi psykedeliaksi kun päädytään pakolliseen supervihollistukikohtaan jossa elokuvan pahis paljastuu miehen dubbaamaksi naiseksi joka on ensimmäinen jotain maailmanhallintaan sopivaa, sukupuoletonta superrotua tai jotain. Sitten sillä on kätyrinä paljon hyvännäköisiä muijia tiukoissa trikookuteissa ilmeisesti ihan vaan siksi ettei filmissä ole vielä ehtinyt olemaan tarpeeksi hyvännäköisiä naisia - ja se tekosyy riittää minulle ihan mainiosti. Sankarit joutuvat johonkin ihme liukuhihnalle mikä päätyy sirkkeleitten ja murskaimien jälkeen happokylpyyn mutta prosessi käännetään nurinkuriseksi juuri viime hetkellä jolloin sama kuvamateriaali näytetään vain takaperin niin että tyypit saa koneessa tuhotuneet päällysvaatteensakin takaisin kuntoon. Pahiksen tukikohta toki räjäytetään mutta kukaan ei ota huomioon sen sattuvan sijaitsemaan Salaisen Palvelun tukikohdan kellarissa. Hups!

Se honkkeliäijä ja se koppava mies ovat jälleen mukana samoin kuin edellisessäkin leffassa ollut Cribbins. Valitettavasti näillekään ei oikein keksitä mitään kovin kummoista tekemistä suurimmalle osalle leffaa. Uusi naistähti on kyllä ehkä sarjan viekoittelevin tähän asti; ja jännää kyllä, täydellisestä vierailevan tähden statuksestaan huolimatta tuntuu kantavan suurimman osan huumoriakin.

Joo, ei tämä nyt ihan sarjan parasta osaamista kyllä ollut. Oli tässäkin jälleen hetkensä mutta, mutta... Ehkä asiaan vaikuttaa sekin että kaikensorttisia agenttiparodioita on tullut jo yhden elämän varrella nähtyä melkoinen satsi aina jostain Get Smarteista jonnekin Top Secret!:eihin ja Austin Powerseihin ja mitä kaikkia näitä nyt onkaan. Muuttuuhan Bondkin melkoiseksi itseparodiaksi ennen pitkää. Tietysti Carry on Spying oli yksi ensimmäisenä piirakalla olleista syyhysormista joten kai siitäkin täytyy jotakin tunnustusta antaa. Ja onhan näitä saman poppoon tuotoksia toki tullut aikamoinen satsi nyt kyyläiltyä peräjälkeen eli ehkä joku osa väsymyksestä on katsojassakin. No, tässä kolmanneksen koko satsia kattavasta aliboksista on jäljellä enää kolme leffaa - ehkä niiden jälkeen sitten väliin jotakin muuta.

Tatke, jaan!

_________________
--- Amal shufar, at rrug ---

 Profiili  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 36 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Hyppää:  


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Kaikki ajat ovat UTC [ DST ]
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com